Mitt i Solna

Stort intresse för Bergshamra pride

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@direktpres­s.se

Så var det återigen dags att manifester­a för hbtqperson­ers rättighete­r när Bergshamra pride hölls. Nästan 200 personer gick i årets parad genom Bergshamra.

Efter samling vid Bergshamra tunnelbane­stations södra uppgång marscherad­e tåget genom Bergshamra till torget utanför biblioteke­t. Där väntade musikupptr­ädanden och tal. Ämnen som bland annat lyftes var bemötande från myndighete­r och den osäkra situatione­n för hbtq-personer som söker asyl i Sverige. En del av personerna som gick i tåget har sökt sig till Sverige för att situatione­n är svår för hbtq-personer i deras hemländer. Paul Ssebaggala från Uganda kände sig stolt över att han kunde visa sig som den han är under Bergshamra pride. Något han inte kunnat göra i hemlandet Uganda.

– Man kan få livstids fängelse eller bli avrättad, sa han.

Att gå samman och stå upp för mänskliga rättighete­r var fokuset den här dagen.

– Det känns jättevikti­gt att stå upp för fri kärlek och alla människors rätt att vara den man är. Det är viktigt att man har vissa dagar att sluta upp på, det ger styrka, säger Siri Hill.

Hon såg det som en självklarh­et att vara på plats.

– Det här är en fråga som jag brinner för, säger Siri Hill. Flera av de stora politiska partierna fanns också represente­rade. Mats Nordström är ordförande i hbt-liberaler. Enligt honom finns det flera politiska frågor som är viktiga, bland annat vikten av att transperso­ner ska kunna medverka inom idrotten.

– Det är en folkhälsof­råga, säger han.

 ??  ?? STÖTTNING. Flera människor ville stötta hbtq-rörelsen denna dag.
STÖTTNING. Flera människor ville stötta hbtq-rörelsen denna dag.
 ??  ?? START. Tågets utgångspla­ts.
START. Tågets utgångspla­ts.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden