Mitt i Solna

Kerstin var elev hos Grünewald

Det är få av oss som lyckas nå den åldern. Men den 28 maj fyller Bergshamra­bon och konstnären Kerstin Bränngård 100 år.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Att Kerstin Bränngård skulle hålla på med något kreativt var med facit i hand inte helt oväntat. Hon är nämligen dotter till skulptören Gustaf Sandberg och knypplersk­an Greta Sjunnesson-Sandberg. Hon växte upp i Ornässtuga­n i Ulriksdal med sina syskon. Konstnärsk­apet låg nära till hands redan från två års ålder.

– Jag har har alltid hållit på med det. Jag ritade och tecknade det jag såg, säger Kerstin Bränngård som idag bor på ett vård- och omsorgsboe­nde i Bergshamra.

Direkt efter skolan började hon jobba som dräng, ett jobb där hon var tvungen att visa sig lika stark som männen, vilket hon också lyckades med.

– Man måste klara av att bära tunga, stora säckar, säger Kerstin Bränngård. Men det var snarare som konstnär hon skulle verka under den större delen av sitt liv. Hon gick bland annat i skola hos den kände konstnären Isaac Grünewald. Där kunde samtalen handla om mycket mer än måleri och Kerstin Bränngård uppskattad­e Isaac Grünewalds berättelse­r.

– Det var spännande att höra om hans liv. han var väldigt intressant, minns Kerstin Bränngård.

Kerstin Bränngård har alltid varit väldigt energisk och aktiv med sitt konstnär- skap. Trots att hon närmar sig de hundra håller hon fortfarand­e på med konst på boendet i Bergshamra. Numera gör hon ofta collage, jämfört med tidigare då det kreativa mest kretsat kring måleri, textil och glaskonst.

Hon bodde länge i Backe i Ångermanla­nd, men har via olika orter sedan en tid flyttat tillbaka till Solna där hon en gång växte upp.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? HYLLAS. Kerstin Bränngård med sonen Björn Bränngård.
FOTO: JONAS CARLSSON HYLLAS. Kerstin Bränngård med sonen Björn Bränngård.
 ??  ?? KONSTVERK. Skapelser av Kerstin Bränngård.
KONSTVERK. Skapelser av Kerstin Bränngård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden