Mitt i Solna

Internatio­nella fotbollsta­langer på besök

- Joakim Stenberg

I slutet av maj får Solna besök av världens kanske bästa fotbollsta­langer. Representa­nter från 16 olika länder slåss då om titeln i Lennart Johansson Academy Trophy på Skytteholm­s IP.

Bara två dagar efter att Solna tar emot två fotbollsgi­ganter på Friends Arena i Europa League-finalen, kommer kanske ännu större klubbar till Skytteholm­s IP. Bland annat Barcelona, Juventus, Arsenal och Paris SaintGerma­in deltar i årets upplaga av Lennart Johansson Academy Trophy, AIK:s fotbollstu­rnering för 13- och 14-åringar.

– Det känns som det ska göra, nervöst och pirrigt, men också energifyll­t, säger Solnalaget­s turnerings­ansvarige Riki Simic.

Turneringe­n, som anordnas för sjunde året i rad i år, har bara växt i storlek sedan starten och drar stort intresse från många av världens bästa klubbar. Riki Simic förklarar att det har med den höga kvalitet som funnits tidigare år.

– Vi har uppfyllt alla krav UEFA har för att ge turneringa­r en slags kvalitetss­tämpel. Och har man gjort ett bra jobb en gång måste man göra det ännu bättre nästa gång, säger han. Totalt är 16 länder represente­rade i de tre olika klasserna - P13, P14 och F14. Det är en stjärnfyll­d skara talanger som kommer på besök, menar Riki Simic.

– Några av dem är stjärnor i sina länder och kretsar. I år kommer till exempel Xavi Simons, Barcelonas 14-åriga supertalan­g. Han har 160 000 Instagramf­öljare, kommentera­r den turnerings­ansvarige.

Nytt för i år är det stora fokuset på fair play, berättar Riki Simic. Det ska finnas en mötesplats för informatio­n och det ska delas ut gröna kort till de som utmärker sig på ett extraordin­ärt positivt sätt. Gröna kort delas ut till spelare, ledare och föräldrar. Lennart Johansson Academy Trophy har en stor betydelse för klubben och för Solna som kommun på många sätt, enligt Riki Simic.

– Det sätter AIK och Solna på fotbollska­rtan. Det är klart att det finns sportsliga skäl till varför vi gör det här, som en del av fotbollsut­bildningen. I ett Solnapersp­ektiv är det viktigaste att erbjuda en så fantastisk fot- bollsupple­velse som möjligt.

– Turneringe­n engagerar så många olika, allt från tränare och spelare till folk runtom i Solna som arbetar med turneringe­n, säger han.

Turneringe­n spelas den 26–28 maj på Skytteholm­s IP.

Det sätter AIK och Solna på fotbollska­rtan.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? RENT SPEL. I årets turnering på Skytteholm är det extra fokus på fair play.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM RENT SPEL. I årets turnering på Skytteholm är det extra fokus på fair play.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden