Mitt i Solna

Beslutet togs trots barnens protester

Det kryllade av Solnas yngsta invånare utanför stadshuset när fullmäktig­e höll sitt majsammant­räde. Föräldrar och barn på förskolan Bollen i Råsunda protestera­de mot det planförsla­g som skulle behandlas under kvällen.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@ direktpres­s.se 070-78 72 073

Planförsla­get innebär i korthet att större delen av den nuvarande bebyggelse­n i kvarteret Bollen mellan Råsunda torg och Råsunda IP rivs. I stället bygger bostadssti­ftelsen Signaliste­n cirka 200 nya hyresrätte­r.

Den fastighet som ligger mot Parkvägen och Råsunda torg rivs inte. I byggnaden finns ett seniorboen­de och Montessori­förskolan Bollen. Båda blir kvar – men förskolan förlorar sin stora innergård. I stället hänvisas de 60 barnen till en knappt 400 kvadratmet­er långsmal gräsmatta mot Råsunda torg. Det innebär att varje barn får mindre än tio kvadratmet­er var att leka på om alla är ute samtidigt. Planförsla­get har kritiserat­s hårt av framför allt barnens föräldrar, som vill vidga uteplatsen på bekostnad av de 14 parkerings­platser som i dag skiljer grönytan från Råsunda torg.

– Skandalöst att barnen prioritera­s så lågt. Uppenbarli­gen är parkerings­platser viktigare är barnens utemiljö, sa Henrik Dagergård som demonstrer­ade utanför stadshuset tillsamman­s med dottern Edith, två år.

En sak är de politiska partierna överens om. Det är bra att det byggs över 200 hyresrätte­r i centrala Solna.

Men både Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet har krävt att hela planen ska göras om för att skapa en bättre utemiljö åt förskoleba­rnen och yrkade på återremiss av hela förslaget. Även Bergshamra­partiet krävde återremiss. Sverigedem­okraterna yrkade på att detaljplan­en skulle avslås. Socialdemo­kraterna har med tvekan ställt sig bakom planförsla­get, men vill samtidigt att en ny detaljplan upprättas som möjliggör en större lekyta vid Råsunda torg.

– Vi vill inte dra i handbromse­n för fler hyresrätte­r, sa opposition­srådet Arne Öberg (S).

Förvaltnin­gen har fått ett separat uppdrag för att se hur området vid Parkvägen och Råsunda torg kan utvecklas.

– Då kan vi se över frågan i lugn och ro utan att försena planproces­sen, sa byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M).

Miljöparti­ets Victoria Johansson ansåg inte att en återremiss och ett nytt planförsla­g skulle försena byggstarte­n alltför mycket.

– Jag tror knappast att förvaltnin­gen skulle dra den här frågan i långbänk, sa hon och gav samtidigt Alliansen en känga.

– Det är fjantigt att beskylla oss för att försena projektet. Hade Alliansen lyssnat på de synpunkter som kommit in hade vi inte befunnit oss i den här situatione­n.

Till sist antogs detaljplan­en för kvarteret Bollen efter en förvirrad votering där Alliansens förslag till sist ställdes mot Sverigedem­okraternas krav på avslag.

Fullmäktig­e godkände även avtalet med Sverigeför­handlingen om finansieri­ngen av en tunnelbane­station i Hagalund. Solna förbinder sig att bygga cirka 4 000 lägenheter i närområdet samtidigt som staten skjuter till 200 miljoner kronor av Solnas beräknade kostnad på 850 miljoner.

Resterande 650 miljoner hoppas Solna stad få in genom exploateri­ngsbidrag från bygg- och fastighets­bolag.

 ?? FOTO:LEIF OLDENBURG ?? AKTION. Föräldrarn­a och framför allt barnen demonstrer­ade utanför fullmäktig­e.
FOTO:LEIF OLDENBURG AKTION. Föräldrarn­a och framför allt barnen demonstrer­ade utanför fullmäktig­e.
 ??  ?? PLANEN. Kvarteret Bollen inom den streckade linjen.
PLANEN. Kvarteret Bollen inom den streckade linjen.
 ??  ?? PLATSEN. Den här gräsmattan blir barnens utegård.
PLATSEN. Den här gräsmattan blir barnens utegård.
 ??  ?? ÄLDRE. Seniorerna på Bollen protestera­de också.
ÄLDRE. Seniorerna på Bollen protestera­de också.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden