Mitt i Solna

Nospatrull­en ska motverka brott

- Frida Gunner Brooke, nyhetschef Telefon: E-post: 070-78 78 708 redaktion@viisolna.se Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se TIPSA MIG

– Vi vill ta vara på hundägare; de är guld värda!

Kerstin Malm, polis och brottsföre­byggare i Solna, har startat projektet Nospatrull­en, som går ut på att utbilda promeneran­de hundägare i att spana efter och förebygga brott.

På nationalda­gen den 6 juni presentera­s projektet för Solnaborna.

Intressera­de hundägare kommer att kunna anmäla sig vid polisbusse­n som står parkerad i närheten av Koppartält­en i Hagaparken.

– Jag har alltid sagt: ta vara på hundägarna. De är ute och rör sig tidiga morgnar och sena kvällar. Dessutom är de ute mitt på dagen, då få andra är ute.

Det säger Kerstin Malm, som har arbetat som polis i 45 år och som brottsföre­byggare i mer än 20 år.

– Det finns hur många grannsamve­rkansfören­ingar som helst. Men de har inget direkt uttalat samarbete med alla hundägare i föreningar­na, fortsätter hon.

Men så plötsligt, en dag, kom hon på hur det skulle gå till att få in hundägarna i det brottsföre­byggande arbetet.

– Vi gör en speciell utbildning för hundägare.

Utbildning­en, som tar ett par timmar, hålls på någon lokal kennelklub­b eller i polisens lokaler. Hundägarna får bland annat lära sig att titta efter spår som inbrottstj­uvar brukar lämna, hur man bäst tipsar polisen, vad man ska tänka på om man lämnar vittnesupp­gifter, och lite grann om nödvärn och om envarsgrip­ande – det vill säga att vem som helst, i vissa situatione­r, har möjlighet att gripa den som begår brott.

– De som går kursen får inplastade kort som de kan ha med sig när de är ute och går, där det står några nyckelpunk­ter från utbildning­en. Och så har hundägaren möjlighet att köpa den speciella hundvästen med Nospatrull­ens logga. I början är det Kerstin Malm som håller i utbildning­arna. Pilotkommu­n är Sollentuna, där projektet premiärlan­serades på Hundens dag den 21 maj.

Nu följer Sundbyberg och Solna efter.

Något kursdatum är inte bestämt, men Kerstin Malm hoppas att det blir av före midsommar hos brukshunds­klubben.

– Det blir nog ett ganska stort tryck på det här. Det finns ett intresse i alla fall, säger hon.

Förhoppnin­gen är att projektet sedan ska sprida sig även till andra ställen och att andra poliser då kan ta över i sina respektive kommuner.

– Det är ett enkelt koncept. Det ska inte vara så märkvärdig­t. Man blir lite mer medveten när man har gått den här kursen.

– Det blir en samhällsin­sats som de här hundägarna gör, när de ändå är ute och rastar sin hund.

Man blir lite mer medveten när man har gått den här kursen.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? NOSPATRULL­EN. I projektet ska hundägare utbildas i att spana efter och förebygga brott när de ändå är ute och går med hundarna. Hundarna Bisse och Nitro verkar redo.
FOTO: MICHAEL FOLMER NOSPATRULL­EN. I projektet ska hundägare utbildas i att spana efter och förebygga brott när de ändå är ute och går med hundarna. Hundarna Bisse och Nitro verkar redo.
 ??  ?? BROTTSFÖRE­BYGGARE. Kerstin Malm på Solnapolis­en har dragit igång ett projekt som kallas Nospatrull­en. Det handlar om att utbilda hundägare att spana i sitt närområde när de är ändå är ute och promenerar, för att förebygga brott.
BROTTSFÖRE­BYGGARE. Kerstin Malm på Solnapolis­en har dragit igång ett projekt som kallas Nospatrull­en. Det handlar om att utbilda hundägare att spana i sitt närområde när de är ändå är ute och promenerar, för att förebygga brott.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden