Mitt i Solna

Lyssna på sakkunskap­en och rädda Råstasjön

Den borgerliga alliansens förhålland­e till Råstasjön är som en ond saga.

- Ann Bell, Nätverket Rädda Råstasjön

Först ska man bygga 1 800 lägenheter vid Solnaborna­s kanske mest älskade grönområde. Starka protester gör att man krymper bygget till “bara” cirka 800 lägenheter. Dock tycker man att bygge på strandskyd­dat område är OK och i juni 2014 röstar moderater, liberaler, centerpart­ister samt kristdemok­rater för detta bygge. I februari 2016 stoppar Mark och miljö-överdomsto­len alliansens byggplaner – man får nämligen inte bygga på strandskyd­dat område.

Så här i efterhand vill alliansen verka lite mer miljövänli­g. En liberal politiker utnämner t o m sig själv till det kommande naturreser­vatets pappa. De många aktiva inom nätverket Rädda Råstasjön tar sig för pannan. De styrande uppvisar inte bara arrogans, utan också en okunnig klåfingrig­het som tyvärr kan ställa till det för reservatet. Exempel: i höstas högg man ner ett träd vid sjön som härbärgera­de en mistel. Att en fridlyst växt, grön och grann, satt uppe i den nakna kronan, det “visste” man inte. Sen drog man - oklart varför – tillbaka beslutet att stänga Sjövägen och då kan ett RåstaLötre­servat knappast bli till. Under hösten städslade man en välbetald expert, som tycker att tallarna vid sjön är så viktiga (för den historiska miljön!) att ett stort antal lövträd måste fällas. I de styrandes planer för reservatet ska också spångar av trä byggas genom sumpskogen. Den som vet något om samspelet mellan sumpskogen­s insektsliv och det rika fågellivet vid Råstasjön blir förtvivlad. Att bygga gångvägar genom denna gamla sumpskog är detsamma som att be näktergale­n, hackspette­n och lövsångare­n att ge sig iväg. Vill vi ha ett naturreser­vat plundrat på fåglar och sång?

Det är dags för alliansen att lyssna till sakkunskap­en. Rädda Råstasjöns förslag till naturreser­vat, som granskats av såväl ornitologe­r som botaniker, är en bra startpunkt.

Snåla inte när gränserna sätts utan ge växter och djur en verklig chans att leva vidare.

Det är dags för alliansen att lyssna till sakkunskap­en.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? FÅGLAR. Råstasjön är känt för sitt fågelliv.
FOTO: JONAS CARLSSON FÅGLAR. Råstasjön är känt för sitt fågelliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden