Mitt i Solna

Pelargonkä­rleken blomstrar

Det finns knappt ett hem i Sverige som inte har besökts av en pelargon. Vare sig det gäller en fullblomma­d kärleksaff­är eller en stickling från en välmenande förälder. En förklaring till pelargoner­nas popularite­t är säkert att de är mycket enkla att lycka

- Erika Lindén Jansson

Samtidigt som de är enkla och tuffa så är de tacksamma för omvårdnad och bjuder på härlig blomning och grönska när vi ger dem vad de behöver. Grunden för ett lyckat resultat är att pelargoner­na planteras i en porös och näringsber­ikad blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjo­rd. Under växtsäsong­en ska de vattnas med en svag näringslös­ning vid varje vattningst­illfälle.

Även om pelargoner klarar torka utvecklas de allra bäst om de har god tillgång till både vatten och näring. Vattna ordentligt och låt jorden torka mellan vattningar­na. Placera pelargonen i ett soligt läge ute och i ett ljust fönster inne. De flesta pelargoner tycker inte om ihållande regn eftersom de då ald- rig kan torka upp. Placera därför gärna pelargoner under tak eller annat skydd. Alternativ­t kan du välja enkelblomm­iga sorter som generellt är tåligare. De flesta pelargoner är uteväxter som trivs på balkonger, uteplatser och i trädgårdar, men det finns också sorter som nästan uteslutand­e vill bo inne. Fråga i din växtbutik om du är osäker på vilken sort som passar dina önskemål.

Hängpelarg­oner passar till exempel utmärkt i balkonglåd­an medan engelsk pelargon är perfekt i köksfönstr­et, doftpelarg­on har man för de vackra och väldoftand­e, och zonalpelar­gon är den vanligaste typen.

 ?? FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/PELARGONIU­M FOR EUROPE ?? Frossa i enkla och vackra pelargoner.
FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/PELARGONIU­M FOR EUROPE Frossa i enkla och vackra pelargoner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden