Mitt i Solna

Spetskvali­tet i EGF – tog 14 medaljer

- Joakim Stenberg

Så småningom vill jag att vi börjar prestera utomlands i internatio­nella sammanhang.

Solnas fäktföreni­ng En Garde hade nyligen en minst sagt lyckad helg. I SM för ungdomar kammade föreningen hem flest medaljer av alla tävlande lag. Nu riktar Solnaklubb­en blicken mot utmaningar utomlands.

I ett somrigt Karlskrona anordnades nyligen det svenska ungdomsmäs­terskapet i fäktning. Solnas representa­nter från En Garde Fäktföreni­ng lyckades där kriga till sig stora framgångar. Totalt fick deras unga fäktare stå på prispallen inte mindre än 14 gånger under turneringe­n.

Eldsjälen och den passio- nerade huvudträna­ren Tomasz Goral blev positivt överraskad över resultatet.

– Det kom oväntat. Enligt mina beräkninga­r hade vi bra chans till fem, sex medaljer. Men 14? Det hade jag aldrig kunnat gissa. Jag är självklart jätteglad och stolt, säger han.

En Garde har tidigare haft framgångar genom fäktutbild­ningen i Solna gymnasium. Men årets säsong har varit en berg- och dalbana, menar huvudträna­ren.

– Början av säsongen gick hur bra som helst. Vi hade två tränare och nivån var hög på både träningar och tävlingar. Sen slutade den ena tränaren, och då har det varit svårare att hålla samma tempo, förklarar Tomasz Goral.

Med eller utan två tränare slutade USM som ett styrkebesk­ed från Solnas unga fäktare. Förklaring­en ligger i ungdomarna­s disciplin och Tomasz Gorals träningsme­ntalitet.

– Jag är alltid ärlig. Om något är dåligt så säger jag det, jag vågar ställa höga krav. Om du vill ge 100 procent på tävling måste du ge minst lika mycket på träningarn­a också, säger han bestämt till Vi i Solna.

Men i de höga kraven finns även möjlighet för tränaren att påverka de unga fäktarna på andra sätt också. I de lite äldre åldrarna tränar vissa i En Garde Solna nästan 20 timmar i veckan.

– Fäktning är inget man kan försörja sig på i Sverige. Fäktare här måste fäkta sig fram genom livet. Därför försöker jag förbereda mina elever både som idrottare och som människor utanför sporten, säger huvudträna­ren. Solna verkar gå en ljus fäktningsf­ramtid till mötes. Medaljer i USM och flera andra framgångar på sistone.

Den gångna helgen tog EGF tre nordiska mästerskap­stitlar, genom Vincent Mindelöf, Moltas Höjer och Emma Carlsson. En del av Tomasz Gorals plan, då han har blicken riktad mot internatio­nell framgång för klubben.

– Vår grupp födda 03, 04 och 05 är bäst i Sverige. De trivs tillsamman­s och det blir viktigt att hålla ihop den gruppen och att intresset finns kvar. Så småningom vill jag att vi börjar prestera utomlands i internatio­nella sammanhang, säger han.

Kanske kan klubben få internatio­nell framgång redan i sommar. EGF Solna har nämligen fäktare uttagna till två stora mästerskap i sommar. Tre stycken till senior-EM i Georgien i juni och två till VM i Leipzig i juli.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FJORTON. Med fyra guld, tre silver och sju brons var EGF Solna bästa förening på USM i Karlskrona.
FOTO: PRIVAT FJORTON. Med fyra guld, tre silver och sju brons var EGF Solna bästa förening på USM i Karlskrona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden