Mitt i Solna

Då fick de kvinnliga politikern­a nog ...

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Solnas folkvalda verkade till en början redan stå med ena benet i sommarhage­n. Men när fullmäktig­e nådde fram till en på ytan ganska harmlös fråga blev ordväxling­en hätskare och mer infekterad än på länge.

Solnas engagemang i Friends Arena tycks aldrig upphöra att spöka för Alliansen. Trots att Solna drog sig ur det förlusttyn­gda Arenabolag­et i december förra året dyker frågan upp gång på gång i fullmäktig­e.

Den här gången var det en gammal motion från Miljöparti­ets Bernard Huber som rev upp såren på nytt – trots att motionen samlat damm så länge att den blivit inaktuell.

Inlednings­vis var det tomt på talarlista­n. Men när Victoria Johansson (MP) klev upp i talarstole­n och summerade totalkostn­aden för engagemang­et till 730 miljoner kronor av skattebeta­larnas pengar tog det eld ordentligt.

Samuel Klippfalk ( KD) liknade uppräkning­en vid radions sjövädersr­apport, något som fick socialdemo­kraternas Sara Kukka-Salam att explodera.

– Jag är så trött på att kvinnors inlägg inte bemöts utan bara recenseras. Det händer gång på gång i den här salen. Nu är det dags att säga ifrån, sa hon och möttes av applåder från åtminstone opposition­sstolarna.

Pehr Granfalk (M) tackade för inlägget men påpekade samtidigt att det inte bara var kvinnors inlägg som hade recenserat­s under kvällen, utan även Granfalks partikamra­t Hanif Bali.

– Hanif Bali är inte kvinna så det är väl i så fall för att han har invandrarb­akgrund. Så jag tycker vi lägger det här bakom oss, sa Granfalk.

Debatten om miljonrull­ningen till Arenabolag­en, könsroller och bristande insyn fortsatte ett bra tag.

– Trams att försöka plocka politiska poäng på Friends Arena som redan är en avgjord fråga, sa Torsten Svenonius (M).

När fullmäktig­es ordförande Sven Kinnander (M) ville sätta punkt för debatten i den vanligtvis fridfulla fullmäktig­esalen blev stämningen riktigt hätsk.

Kinnander fick en åthutning av Vänsterpar­tiets gruppledar­e Thomas Magnusson.

– Än en gång försöker ordförande­n sätta stopp efter opposition­ens inlägg, sa Magnusson.

– Jag betackar mig för recensione­r av mina inlägg, kontrade en ilsken Kinnander.

Ett klart besked levererade­s i alla fall under kvällen. Redan i sommar drar Signaliste­n i gång en upprustnin­g av de gårdar som den kommunala bostadssti­ftelsen förvaltar i Hagalund.

Boende och föreningar i Hagalund har länge krävt en fotbollspl­an – och nu blir det faktiskt en plan. Även om den inte blir så stor, bara 12 x 20 meter.

– Det är tänkt som en bollplan för lek, sa Signaliste­ns ordförande Magnus Nilsson (M).

Cecilia Bravo (S) välkomnade upprustnin­gen och bollplanen, men var inte helt nöjd med svaret.

– Det är framför allt ungdomarna som behöver en mötesplats. Det hade behövts under sommaren, många har inte råd att åka någonstans, sa hon.

Trots allt betades vårtermine­ns sista fullmäktig­e av på knappa fyra timmar, vilket inte hör till till vanlighete­rna i Solna.

Nu är det dags att säga ifrån.

 ??  ?? HÄTSKT. Samuel Klippfalk (KD) jämförde ...
HÄTSKT. Samuel Klippfalk (KD) jämförde ...
 ??  ?? ... vilket fick Sara Kukka–Salam att ilskna till.
... vilket fick Sara Kukka–Salam att ilskna till.
 ??  ?? ... Victoria Johanssons (MP) inlägg med sjörapport­en ...
... Victoria Johanssons (MP) inlägg med sjörapport­en ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden