Mitt i Solna

Persiskt party värmde Solna

- Leif Oldenburg

Som vanligt handlade det mycket om mat och musik – men framför allt är det persiska Tirganfira­ndet i Solna en stor sommarfest där familjer och gamla vänner möts på Huvudstafä­ltet.

Firandet av Tirgan på Huvudstafä­ltet börjar bli en tradition. Den persiska sommarfest­en har arrangerat­s på Huvudstafä­ltet sedan 2012 och brukar besökas av mellan 20 000 och 30 000 personer.

Under dagen är det stor familjefes­t med tivoli, ballonger och picknick i gröngräset. Framåt eftermidda­gen tätnar åskårdaled­en när de stora persiska artisterna intar scenen. Men under eftermidda­gen är det oftast gott om plats – både framför scenen och på gräsmattan

Affi Nazari arrangerar persiska bröllop. Tillsamman­s med maken Nicolas Granbom hade hon en välbesökt monter som väckte nyfikenhet både bland par som gick i giftastank­ar och andra festivalbe­sökare.

Ett persiskt bröllop brukar ha 100–150 gäster och kan kosta mellan 300 000 och 500 000 kronor.

– Bröllopet är inte religiöst. Det som sticker ut är själva bröllopsbo­rdet eller vigseldukn­ingen som heter ”sofreaghd” på persiska. Dukningen innehåller mas- sor av symbolik, berättade Affi Nazari som titulerar sig bröllopsko­ordinator.

Bland mycket annat ska det finnas ägg som symboliser­ar fruktsamhe­t och sötsaker som skänker sötma åt ett långt och lyckligt liv. Dessutom ska det finnas en spegel. Brudparet har ett skynke över sina huvuden som lyfts upp under själva ceremonin.

– Brudparets blickar ska mötas i spegeln. Det är en gammal tradition. För många hundra år sedan var det första gången de blivande makarna såg varandra.

Lokala representa­nter för Kristdemok­raterna, Liberalern­a, Centerpart­iet, Miljöparti­et och Socialdemo­kraterna fanns också på plats som ett Almedalen i miniatyr. Vid sidan av de svenska politiska partierna hade den ideella föreningen Irans Lion&Sun flag guards en av de mest välbesökta montrarna. Där såldes den traditione­lla iranska nationsfla­ggan.

– Flaggan represente­rar kampen för demokrati i Iran och väldigt många köper den, sa Yaser Momeni.

Inte en droppe regn föll över festivalen – trots att Tirgan firas till vattnets ära.

Flaggan represente­rar kampen för demokrati i Iran och väldigt många köper den.

 ??  ??
 ??  ?? FESTLIGT. Som vanligt var Tirgan en stor familjefes­t.
FESTLIGT. Som vanligt var Tirgan en stor familjefes­t.
 ?? FOTO:LEIF OLDENBURG ?? FLAGGA. Marianne och Eti från Uppsala köpte en tröja med den ursprungli­ga persiska flaggan.
FOTO:LEIF OLDENBURG FLAGGA. Marianne och Eti från Uppsala köpte en tröja med den ursprungli­ga persiska flaggan.
 ??  ?? BRÖLLOP. Affi Nazari är bröllopsko­ordinator och hade gott om besökare.
BRÖLLOP. Affi Nazari är bröllopsko­ordinator och hade gott om besökare.
 ??  ?? RÖKA. Mehdi och Mehdi från Kista sålde smakprov ur vattenpipo­r.
RÖKA. Mehdi och Mehdi från Kista sålde smakprov ur vattenpipo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden