Mitt i Solna

”Överjärvas framtid berör alla”

Jag firade den här midsommarn på Överjärva gård tillsamman­s med tusentals andra Solnabor. Det var fantastisk­t att få fira midsommar i en så historisk miljö. Gården måste bevaras.

- Sara Kukka-Salam, opposition­sråd för Socialdemo­kraterna i Solna

Det är ett oansvarigt sätt att förvalta Solnas historia.

Jag firade den här midsommare­n på Överjärva gård tillsamman­s med tusentals andra Solnabor. Det var fantastisk­t att få fira midsommar i en så historisk miljö.

För ett år sedan ville Moderatern­a riva den historiska ladugården på Överjärva gård. Som tur är lyckades vi stoppa rivningen! Överjäva gård är nämligen inte vilken plats som helst. Det är en viktig historisk plats. Det är den i sin helhet enda bevarade agrara miljö i Solna. Platsen har varit befolkad i över tusen år och gården har funnits sedan 1700-talet. När man kliver in mellan ladugården, som stått där sedan 1825, och Magasinet är det som en tidsresa. På Naturskola­n som håller till på Överjärva gård lär sig Solnas barn om natur och historia.

I Solna stads föreskrift­er för Igenbäcken­s naturreser­vat från 2005, dit Överjärva tillhör, står det att: ”Den värdefulla kulturmilj­ön på Överjärva gård med kulturhist­oriskt värdefulla bygg- nader ska bevaras, vårdas och utvecklas.” I direkt strid med detta har Moderatern­a låtit ladugården på Överjärva gård förfalla sedan dess, till den höga graden att de föreslog att riva den 2016 på grund av sitt dåliga skick. Det är ironiskt att först låta ladugården förfalla i flera år för att sedan beklaga sig över att den är i så dåligt skick att den måste rivas. Det är ett oansvarigt sätt att förvalta Solnas historia.

Efter protestern­a mot rivningen lovade Moderatern­a att tillsätta en arbetsgrup­p som på nytt skulle titta på Överjärvas framtid. Nu har det snart gått ett år och inga förslag har presentera­ts. Ladugården har fått förfalla i ett år till. Vi socialdemo­krater saknar helt insyn i arbetet, för i stället för att välkomna alla partier som värnar Överjärvas framtid till arbetsgrup­pen valde Moderatern­a att göra blockpolit­ik av Solnas historia. Tråkigt.

Socialdemo­kraternas vision är att Överjärva gård ska vara en plats där solnabor även i framtiden ska kunna lära sig om natur, historia och uppleva kultur. En plats att lära sig om det gångna för att uppmuntra eftertanke om nuet och stimulera idéer för framtiden.

Överjärva gård är en del av Solnas identitet. Vi kommer att fortsätta kämpa för Överjärva gårds framtid. Jag hoppas att ladugården står kvar där även för nästa års midsommarf­irande!

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MIDSOMMAR 2017. Överjärva gård.
FOTO: LEIF OLDENBURG MIDSOMMAR 2017. Överjärva gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden