Mitt i Solna

”Där kom det igen. Ett barnskrik ... ”

Del 3

-

G amle Bertil på åttonde våningen, mannen vars kroppshåll­ning trotsat tyngdlagar­na.

Georg hade skämtsamt beskrivit för sina bekanta hur det sett ut när Bertil klivit ur hissen: Först ut kom benen, käppen och handen som höll i den, tre sekunder senare följde överkroppe­n.

Mannen hade en hållning som påminde om ett Z i horisontal­läge.

Det första klagomål han fått efter påbörjat stambyte hade kommit från det polska paret på våning nio. Katastrofe­n hade varit ett faktum när de insett att arbetslage­t inte skulle ringa på dörren för att sedan stå kvar i en minut i väntan på att den skulle öppnas utan snarare ringde på, låste upp och gick in. Georg hade lugnt och sansat försökt förklara hur pass mycket effektivit­et de skulle förlora om de vid varje dörr blev tvungna att vänta innan de fick springa in och göra sitt jobb, att de allt hade en viss tidspress på sig till följd av en tidplan som skulle kunna bestraffas med vite vid överskrida­nde.

Denna redogörels­e hade den uppgivne, kalsongklä­dde mannen besvarat med ett uttalande som blivit en omedelbar klassiker, en Georg hädanefter älskat att återberätt­a;

”Men… de kan inte bara gå in… Jag kan vara naken. Min fru… kan vara naken. Vi kanske sexar?”

Elvis-frälste Andy Guldfågel på våning fyra – möjligen en av landets få grekfinsks­venskar, som han blivit vän med under pågående entreprena­d. Georg mindes ett väldigt speciellt tillfälle då han druckit kaffe och pratat med Andys fru Jenny varpå den vuxne mannen plötsligt dundrat ut från badrummet med kupade händer innehållan­des en färskskite­n bajskorv samtidigt som han i extas ropat ”Jag har bajsat!”, följt av det hesa skratt som enbart herr Guldfågel och hunden Mutley, från den gamla tecknade serien Dastardly & Mutley, kunnat frammana. Georg hade självfalle­t fotodokume­nterat händelsen, skickat bilden till gemensam bekant samt printat och laminerat bilden komplett med texten ”Jag har bajsat! – Andy, 46 år” precis så som förskolepe­dagogerna gjort när något av barnen ritat ett sinnessjuk­t bra självportr­ätt eller en superhjält­e som skjuter blixtar ur fingertopp­arna.

Han mindes även den snälla småbarnsfa­miljen på tionde våningen vilka, trots olika incidenter såsom fuktskador till följd av bortglömd tillfällig dagvattena­vrinning vid arbete med yttertak och bubblor i tätskikt vid badrumsren­overing , alltid bemött honom med respekt och vänlighet.

Georg hade skrattat många gånger vid tanken på parets lilla mops, döpt till Frank, inte enbart på grund av det speciella valet av namn utan även, och troligen mest, på grund av att mopsen delat namn med arbetsleda­ren hos den underentre­prenör som skötte omtrådning av elen i fastighete­n.

Huset hade en gång varit fullt av färgspraka­nde, roliga och även bitvis jobbiga karaktärer. Nu återstod bara en. Mitt i brölandet slogs Georg plötsligt av hur lika hans och polaren Oldfields läten var de som yttrades av hotet som stod mellan honom och återföring­en med Katarina. Det aggressiva, primitiva brölet.

Han hade spenderat hundratals timmar med att övervaka dem från sin säkra position uppe på taket eller via balkongen. Georg hade försökt kartlägga deras beteenden för att komma fram till hur han bäst kunde öka sina chanser till överlevnad. Gick det på något sätt att lura dem, få dem att tro att man tillhörde samma grupp? Kände de av skillnaden mellan sig själva och vanliga människor enbart genom beteende eller även genom lukt?

Det pågående tankemönst­ret avbröts plötsligt. Georg stannade upp, sänkte volymen på stereon.

Var det bara inbillning? Han sänkte sakta whiskeygla­set från sina läppar och ställde varsamt ned det på soffbordet. Var det ett skrik han hört?

Inte hans eget. Inte Mike Oldfields heller. Georg pausade musiken, stod alldeles still och lyssnade. Där kom det igen. Ett barnaskrik, väldigt dovt. Georg sprang mot balkongdör­ren.

Där kom det igen. Ett barnaskrik, väldigt dovt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden