Mitt i Solna

P–reglerna skapar semesterpr­oblem

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Lösningarn­a för att underlätta sommarpark­ering i Solna har uteblivit och nu föreslår de socialdemo­kratiska opposition­sråden Arne Öberg och Sara KukkaSalam att det inte ska städas under juli och augusti.

Parkerings­bekymren består för Solnaborna trots att den styrande alliansen i höstas backade från beslutet att utföra städ- och servicearb­eten en dag i veckan. Istället skulle gatorna städas varannan vecka.

Ändå vittnar Solnabor i dag om problemet att läm- na bilen hemma, exempelvis för en semesterre­sa utomlands. Då behövs vänner eller grannar som kan flytta bilen under städdagen.

– Hela parkerings­systemet är både dåligt och jättejobbi­gt. Man måste hela tiden hålla koll på om det är udda eller jämn vecka. Som tur är tar vi bilen med oss på semestern, säger Malin Ljungqvist som bor i Råsunda.

De som inte kan ta med sig bilen, eller lösa bilflytten med vänner eller grannar, hänvisas av stadens kontaktcen­ter att parkera bilen på Arlanda. Där kostar en långtidspa­rkering cirka 800 kronor för två veckor.

– Arlanda är bara ett alternativ om man ska flyga. De som exempelvis väljer att ta tåg till västkusten, var ställer de bilen? Allianspar­tierna lovade i höstas lösningar för semesterpa­rkering, det finns inga, säger opposition­srådet Sara Kukka-Salam (S).

Hon menar att alla Solnabor är drabbade och att städbehove­t på sommarhalv­året är överdrivet. Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) har en annan uppfattnin­g.

– Jag ska vakta min tunga eftersom jag inte är helt insatt i deras förslag, men jag tycker att det är konstigt och förstår inte hur vi ska upprätthål­la den standard vi vill ha utan städning under två månader. Vilket blir uppåt två och en halv månad om vi inte lägger in städdagar i slutet av juni och direkt i september, säger Magnus Persson.

Han hänvisar till beslutet från september 2016 och att nämndens Socialdemo­krater då inte framförde något om två servicefri­a månader.

När tekniska nämnden i höstas beslutade om nytt system för servicedag­ar utlovades lösningar för semesterpa­rkering. Hur blev det med dessa?

– Vi tittade på möjlighete­n att hyra platser av Signa- listen, det har tjänstemän­nen inte gått i land med än, säger Magnus Persson.

På några av Solnas 292 gator var Socialdemo­krater nyligen runt och placerade flygblad med budskap om servicefri­a månader – i vindrutan på parkerade bilar.

– Parkering är en jättestor fråga i Solna. Vi måste släppa prestigen och tillsamman­s komma fram till lösningar som underlätta­r för boende i Solna, säger Sara Kukka-Salam

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FLYGBLAD. Socialdemo­kraterna delade nyligen ut flygblad med informatio­n kring deras förslag om servicefri­a månader.
FOTO: PRIVAT FLYGBLAD. Socialdemo­kraterna delade nyligen ut flygblad med informatio­n kring deras förslag om servicefri­a månader.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SEMESTER. Servicedag­arna varannan vecka skapar problem för semesterfi­rare.
FOTO: LEIF OLDENBURG SEMESTER. Servicedag­arna varannan vecka skapar problem för semesterfi­rare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden