Mitt i Solna

Deckarming­el i Järvastade­n

Första tisdagen i juli månad – då är det alltid dags för premiärpar­ty vid Jaktvillan i Järvastade­n. Sommarens barnutstäl­lning handlar om LasseMajas Detektivby­rå.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Det var fullt av minglande barn, föräldrar, förskolor, artister och förlagsfol­k på gräsmattan strax före klockan 10 på tisdagsför­middagen.

– LasseMaja är jättebra, jag har läst nästan alla böcker men ”Djursjukhu­smysteriet” är den bästa. Jag gillar när det händer mycket, sa Julia, åtta år. Femåriga Vera brukar anlita mamma eller pappa som deckarläsa­re men hade en annan favorit.

– Mamma och pappa har läst nästan alla LasseMaja– böcker. ”Zoomysteri­et” är bäst, sa hon.

Utställnin­gen har skapats av Tor Svae och Roger Josefsson under våren. Tor har ritat modellerna och Roger har snickrat sedan i februari. Verkstaden ligger bara några hundra meter bort i Överskotts­bolagets lokaler.

– Det har varit slitsamt men roligt, sa Roger Josefsson. Det är tradition att sommarutst­ällningen har premiär i Jaktvillan första tisdagen i juli månad. Efter Järvastade­n blir det turné runt om i landet. Totalt ett 15–tal stopp.

– Det blir Finspång i september och sedan bokmäs- san i Göteborg, berättade Roger Josefsson. Naturligtv­is serverades det saft, bullar och popcorn. Erik Wallin, fyra år, hade tagit med sig ett eget exemplar av ”Modemyster­iet”.

– Han vill få den signerad av illustratö­ren Helena Willis, berättade pappa Fredrik.

– Och så väntar jag på trollkarle­n, förtydliga­de Erik.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BOK. Erik Wallin, 4, var på plats med pappa Fredrik och lillebror Eddie. Erik hoppades få boken signerad av Helena Willis.
FOTO: LEIF OLDENBURG BOK. Erik Wallin, 4, var på plats med pappa Fredrik och lillebror Eddie. Erik hoppades få boken signerad av Helena Willis.
 ??  ?? KONST. Skaparna av utställnin­gen: Tor Svae och Roger Josefsson.
KONST. Skaparna av utställnin­gen: Tor Svae och Roger Josefsson.
 ??  ?? LYFT. Julia spexade med skivstånge­n.
LYFT. Julia spexade med skivstånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden