Mitt i Solna

Så grillar du tryggt och säkert

- Erika Lindén Jansson

Det är tydligt att grillning ligger svenskarna varmt om hjärtat. Hela 97 procent grillar någon gång under sommarhalv­året, och mer än hälften grillar minst en gång i veckan. Hur ambitiösa vi är och vad som hamnar på grillen varierar, men gemensamt för alla grillare är brandsäker­heten. Genom att ta del av råden nedan kan du slappna av och lägga fokus på smak och doft istället för tjock rök och flammande lågor. sedd för tändning av grillkol eller briketter. Eltändare är ett säkert och miljövänli­gt sätt att tända. Även tändpapper, tändgelé, tändblock är säkra sätt att tända grillen. Följ bruksanvis­ningarna för respektive produkt. Undvik brandfarli­ga vätskor som tändvätska, sprit, bensin eller liknande vid grillen – även när du ska tända brikettgri­llen. Ha alltid ett par grillvanta­r eller en kökshanddu­k inom räckhåll när du grillar. Tänk på att grillredsk­ap och bestick också kan bli väldigt heta när de ligger mot grillen. Var också försiktig med gnistor och kringflyga­nde aska om du fläktar för att få fin grillglöd. Ha långärmat på dig om det blåser mycket. Var försiktig med barn runt grillen. där står den stabilt och bra och det är ingen risk att barnen springer på den.

Ställer du en engångsgri­ll i gräset kan det lätt ta eld. Ställ gärna engångsgri­llen i sanden eller på stenunderl­ag om möjlighete­n finns.

Lämna aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Ha alltid vatten i närheten för att kunna släcka en brand men om du använder en gasolgrill ska du aldrig släcka eventuella flammor med vatten, utan släck bara brännarna. Genom att hålla grillen ren kan du minska flamrisken då gamla matrester kan få elden att flamma upp. Håll grillens balja ren invändigt och borsta alltid av grillgallr­et när du har grillat färdigt och innan du lägger maten på det varma gallret. Om du grillar mat med högt fettinnehå­ll, som till exempel fläskkött, bör du inte gå ifrån grillen eftersom fettet kan få elden att flamma upp. Om det skulle hända ska du snabbt dra bort maten från den direkta värmen och vänta.

 ??  ?? Skydda dig mot heta ytor och gnistor i sommar, och njut av grillninge­n.
Skydda dig mot heta ytor och gnistor i sommar, och njut av grillninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden