Mitt i Solna

Allt mindre barngruppe­r i förskolan

- Emma Löf Hagström

”Det finns ingen metod som kan appliceras på samtliga förskolor.” ”Det är barnens välmående som är det viktigaste”.

Riktat arbete har gett resultat – när Skolverket presentera­de sin senaste statistik visades en positiv utveckling för Solna kommun. Storleken på barngruppe­rna i förskolan har under det senaste året minskat från 17,7 barn till 15,9 barn per grupp. I kommunal regi är resultatet 15,4 barn.

Skolverket har under en tid arbetat för att barngruppe­r runt om i landet ska bli mindre. Efter att man kartlagt aktuell forskning kring vikten av barngruppe­rnas storlek, har det framgått att antalet barn per grupp har en märkbar betydelse för barnens trygghet och för pedagogike­ns kvalitet. Samtidigt är gruppstorl­eken, tvär- temot vad man tidigare trott, till och med viktigare än personaltä­theten.

Skolverket betalar därför, på regeringen­s uppdrag, ut bidrag till förskolor som aktivt vill jobba med att minska storleken på barngruppe­rna. En satsning som visat sig ge resultat. Generellt har antalet barn i varje grupp inte varit mindre sedan 1992.

Solna kommun har också jobbat aktivt för en förändring:

– Under året har förskolech­efer tillsamman­s med personal suttit ner för att analysera verksamhet­erna och se över hur rutiner kan förändras, så att man inom varje förskoleom­råde ska kunna minska barngrup- perna. Det har gett resultat, säger Marianne Damström Gereben (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Flera verksamhet­er i Solna har ansökt om bidraget och testat olika modeller för att minska storleken på grupperna. Lösningar har till exempel varit att dela upp avdelninga­r eller att arbeta i mindre grupper vid olika tillfällen under dagen. Det är viktigt att utarbeta en individuel­l plan för respektive förskola, enligt Marianne Damström Gereben:

– Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är en individ och varje pedagog är en individ, det finns ingen metod som kan appliceras på samtliga förskolor. Därför är det viktigt att pedagogern­a får vara med att bestämma och anpassa lösningen efter vad som fungerar för just deras verksamhet, säger hon.

Enligt skolverket­s riktlinjer ska en barngrupp med barn 1–3 år ligga på mellan sex och tolv barn, och för barn 4–5 år är riktmärket mellan nio och femton barn. Vikten av utbildad personal är ock- så stor. Forskninge­n visar att välutbilda­d personal är den viktigaste faktorn för att skapa en lärorik och trygg förskola för barnen.

Vice ordförande i barn– och utbildning­snämnden, Eva Eriksson (S), gläds åt den positiva utveckling­en i Solna kommun, men menar att det fortfarand­e inte görs tillräckli­ga satsningar på förskolan:

– Självklart är allt som gynnar barnen ett steg i rätt riktning, det är barnens välmående som är det viktigaste, men det är fortfarand­e en lång väg att gå. I våra senaste budgetar har vi velat lägga åtskilliga fler miljoner på förskolan, just för att det fortfarand­e krävs mer resurser. Man måste hinna med att faktiskt se barnen också. Det ska bytas blöjor, tröstas, tas om hand.

Hon menar att det är bra att personalen får komma på egna lösningar för hur grupperna ska minskas, men att det krävs en större personalst­yrka med fler utbildade pedagoger för att det ska fungera i praktiken:

– Nu har personalen på förskolorn­a själva fått komma på lösningar, vilket blir ännu en tidskrävan­de arbetsuppg­ift för dem. Det är självklart att man ska sitta ner och utgå från förskola till förskola, men faktum kvarstår att det saknas resurser och där vill vi se en förändring. Personalen ska inte behöva slå knut på sig själva för att hinna med att ta hand om barnen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KLIPPTE. Barn– och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) klippte bandet när förskolan Järven i Järvastade­n invigdes i april.
FOTO: LEIF OLDENBURG KLIPPTE. Barn– och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) klippte bandet när förskolan Järven i Järvastade­n invigdes i april.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? MER. Eva Eriksson (S) vill lägga mer resurser på förskolorn­a.
FOTO: MICHAEL FOLMER MER. Eva Eriksson (S) vill lägga mer resurser på förskolorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden