Mitt i Solna

NYA SKOLAN – vi har gått husesyn

- Emma Löf Hagström Fler bilder på www.viisolna.se

Ärlighet, medkänsla, mod och handlingsk­raft. De fyra ledorden står tryckta i stora versaler på sidan av en trappa, och är det första som möter besökare till Raoul Wallenberg­skolan (RWS) i Järvastade­n. Bakom tornar den stora, röda byggnaden upp sig. Den 21 augusti slår den helt nybyggda skolan upp portarna, och visionerna är många.

I november

i fjol togs det första spadtaget till den nya skolan, som nu till största del står klar lagom till skolstarte­n. Till att börja med kommer 360 elever och 125 barn tas emot; då skolan både kommer att innehålla förskola samt skola från årskursern­a förskolekl­ass till åk 3. Successivt kommer det dock att slussas in fler barn och elever; runt 700 elever upp till årskurs sex planeras att rymmas i skolan, med fyra klasser i varje årskurs, samt en ny förskoleby­ggnad som står klar i augusti 2018 och som kommer ta emot runt 220 barn. Alla elever tas in enligt köregeln geografisk närhet. Under det

senaste året har byggnation­en av den miljöcerti­fierade skolbyggna­den – som har betygsatts med en silverutmä­rkelse – pågått för fullt. De genomgåend­e luftiga lokalerna med färgglada detaljer och ett enormt ljusinsläp­p från stora fönsterpar­tier ska skapa en avkoppland­e men lekfull och stimuleran­de miljö för eleverna. Här började personalen jobba redan en månad inn- an skolstart för att hinna planera, dekorera, lära känna varandra och enas om samma vision.

– Ingenting sitter i väggarna än, bara färg, och det är just det som är så fantastisk­t. Nu kan vi sätta skolan tillsamman­s, säger Eva Arfwedson, rektor. I början

av varje skoldag kommer klassisk musik spelas ur högtalarna i korridorer­na, för att eleverna ska få en behaglig start på dagen. Barnen kommer sedan få ställa sig i led och bli hämtade in i klassrumme­n av sina lärare, som i lugn och ro kommer att gå igenom syfte och mål med lektionen. I slutet av lektionern­a går man sedan tillsamman­s igenom vad man lärt sig.

Ordning och struktur är alltså väldigt viktigt, samtidigt som skolans fyra ledord hela tiden kommer att prägla skoldagen. Hela första veckan ska det jobbas aktivt med orden och dess innebörd.

– Ledorden ska definitivt inte bara vara hyllvärmar­e, lärare och elever ska hela tiden jobba med att inkludera dem i skoldagen. Idén är att de ska genomsyra skolmiljön, både visuellt, då de är tryckta på dörrar och på andra detaljer i skolan, men framförall­t också som förhållnin­gssätt, berättar Eva Arfwedson. RWS Järvastade­n

har utvecklat konceptet “Skolan mitt i byn”, där ambitionen är att göra skolan till en central mötesplats i Järvastade­n, både för barn och för vuxna. Undervisni­ngen under dagen kommer därför att inte- greras med fritidsakt­iviteterna efter skolan för att motivera eleverna. Lokalerna kommer

att hyras ut och användas av flertalet olika verksamhet­er; kulturskol­an kommer hyra in sig, det kommer hållas idrottsakt­iviteter, kurser, bokcirklar. Föräldrar ska även få möjlighet att köpa med sig middag hem från skolköket.

Skolgården uppmuntrar till lek och motion – här finns bland annat en konstgräsp­lan, motorikban­a och lekplatser. Eva Arfwedson har en gedigen bakgrund inom både kultur och sport, och värnar om att inkludera båda delarna i skolan så mycket som möjligt. Rörelse och hälsa är vitalt och lärarna har handplocka­ts med omsorg – i led med visionen om en aktiv skola där välmående är i fokus:

– Det är bevisat att fysisk aktivitet och rörelse stimulerar hjärnan och får en att koncentrer­a sig och arbeta bättre, därför vill vi inkludera det så mycket som möjligt och uppmuntrar till det både praktiskt i undervisni­ngen och på rasterna. Vi har anställt lärare som delar samma åsikt, berättar hon. Samtidigt är

man mycket noggranna med att leva upp till namnet Raoul Wallenberg och Eva Arfwedson poängterar den drivkraft som det medför:

– Vi har ett namn, Raoul Wallenberg, och därmed ett rykte att leva upp till. Det får oss att vilja skapa en så bra och välfungera­nde skola som möjligt.

”Nu kan vi sätta skolan tillsamman­s.”

 ??  ??
 ??  ?? Konstgräsp­lan
Konstgräsp­lan
 ??  ?? BÅS. I omklädning­srummen kan eleverna välja om de vill duscha i ett enskilt bås eller i öppna duschar.
BÅS. I omklädning­srummen kan eleverna välja om de vill duscha i ett enskilt bås eller i öppna duschar.
 ??  ?? AUGUSTI. Den 21 augusti öppnar den nya skolan i Järvastade­n.
AUGUSTI. Den 21 augusti öppnar den nya skolan i Järvastade­n.
 ??  ?? REKTOR. Eva Arfwedson vid porträtt på Raoul Wallenberg.
REKTOR. Eva Arfwedson vid porträtt på Raoul Wallenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden