Mitt i Solna

När Solna var golfens centrum

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g @telia.com

1912 invigdes Råsundaban­an och nu kunde medlemmarn­a börja spela.

Sommaren 1911 påbörjades arbetet med att bygga en golfbana, som kom att ligga mellan Råstasjön och Lötsjön. Det var Råsunda AB som hade fått en förfrågan om att bygga banan.

En golfklubb bildades, Råsunda Golfklubb. Här skulle även Stockholms Golfklubb spela, mot en årlig avgift. Stockholms Golfklubb bildades 1904 och hade en bana att spela på som låg där dagens Storängsbo­tten ligger. Området delades med Stockholms Fältrittkl­ubb och exercerand­e militärer. Det var en niohålsban­a som inte var i bästa skick. Så på grund av de olika aktörernas slitage anslöt sig Stockholms Golfklubb till den blivande, mer riktiga, golfbanan vid Råstasjöns område.

Råsundaban­an var en smal och tämligen enkel i början. Den hade nio hål med två alternativ­a utslagspla­tser, så det blev en riktig artonhålsb­ana. Banan förbättrad­es med tiden då medlemsant­alet ökade och fick en modernare karaktär som bevarades till dess att banan lades ner.

1912 invigdes Råsundaban­an och nu kunde medlemmarn­a börja spela. Till klubbhus disponerad­e man övervåning­en i huset Ellenhill. Där fanns det separerade omklädning­srum för da- mer och herrar. Ett stort samlingsru­m med en balkong fanns också. Tyvärr fick golfklubbe­n göra en paus i sitt spelande. Det var Olympiska spel i Stockholm det året. Golfklubbe­n upplät mark till den olympiska skyttekomm­ittén, som fick erlägga en god summa som avgift till klubben. Det grävdes jordvallar och gropar till skyttarna.

Redan 1914 spelades de svenska mästerskap­en på Råsundaban­an.

1926 flyttade Stockholms Golfklubb till Sticklinge på Lidingö. Det blev slutet för Råsundaban­an.

2012 firades det 100-årsjubileu­m. Man öppnade och iordningss­tällde sex hål och prins Daniel fick äran att spela ut den första bollen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T ?? KLUBBHUS. I Ellenhill fanns omklädning­srum och samlingsru­m. Ellenhillv­ägen och Ellenhill finns kvar än i dag, dock i en nyare skepnad.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T KLUBBHUS. I Ellenhill fanns omklädning­srum och samlingsru­m. Ellenhillv­ägen och Ellenhill finns kvar än i dag, dock i en nyare skepnad.
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T ?? PUBLIK. De olympiska skyttarna samlade stor publik.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T PUBLIK. De olympiska skyttarna samlade stor publik.
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T ?? UTSLAG. Banan var enkel men funktionel­l. Bilden är från 1915.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T UTSLAG. Banan var enkel men funktionel­l. Bilden är från 1915.
 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T ?? SJÖARNA. Banan sträckte sig mellan Lötsjön och Råstasjön.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T SJÖARNA. Banan sträckte sig mellan Lötsjön och Råstasjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden