Mitt i Solna

Strid om Solnas nota för avlopp

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Flera kommuner har hittills sagt nej till det som Käppalaför­bundet anser vara nödvändiga investerin­gar i det kommungeme­nsamma reningsver­ket. Notan för ett eventuellt investerin­gsstopp kan läggas på Solnaborna, befarar MP.

Käppala reningsver­k på Lidingö tar hand om avloppsvat­tnet åt elva kommuner, däribland Solna.

Nu vill Käppalaför­bundet utöka låneramen från 1,4 miljarder kronor till 2,2 miljarder kronor. Reningsver­ket behöver renoveras, få utökad kapacitet och anpassas till dagens lagstiftni­ng med högre miljökrav.

Samtidigt finns ett förslag om att ansluta Vaxholm och Österåker till förbundet.

”Bägge dessa ärenden är tidskritis­ka på grund av olika omständigh­eter och beslut behöver fastställa­s i början av 2018 hos samtliga medlemskom­muner för att undvika allvarliga konsekvens­er för förbundets verksamhet”, skriver Anna Rheyneucla­udes Kihlman (M), Käppalaför­bundets ordförande och kommunstyr­elsens ordförande i Lidingö kommun, i ett underlag inför en förankring­s- och samrådspro­cess. Solnas representa­nter i Käppalaför­bundets styrelse och fullmäktig­e har sagt ja. Men de styrande politikern­a i kommunen vill inte godkänna en utökad låneram.

”Innan det kan vara aktuellt måste samråd ske med ägarna/medlemmarn­a och det måste tydliggöra­s vilka investerin­gar som avses genomföras, som kräver utökad låneram”, enligt en tjänsteskr­ivelse från stadsledni­ngsförvalt­ningen.

Solnatoppa­rnas inställnin­g kan få negativa konse- kvenser både för bostadsbyg­gande och för miljön i regionen, enligt Miljöparti­et. De befarar att ett nej i värsta fall kan leda till att redan beställda investerin­gar inte går att betala. Under hösten tas frågan upp igen, efter att synpunkter på beslutsund­erlaget har samlats in från medlemskom­munerna. Beslut i förbundsfu­llmäktige fattas 17 oktober och därefter ska respektive kommunfull­mäktige ta ställning fram till 28 februari.

Frågan har varit uppe på bordet i snart ett år, påpekar Bernhard Huber (MP), opposition­sråd.

– Det verkar vara allvarlig kommunikat­ionsbrist. Jag ser inga giltiga skäl att fort- sätta blockera de här förändring­arna, säger han.

Enligt Miljöparti­et kan det bli tal om att avloppstax­an höjs med 25 procent för att få ihop driftbudge­ten och då hamnar notan på villaägare, bostadsrät­tsförening­ar och hyresvärda­r. Pehr Granfalk (M), kommunstyr­elsens ordförande, anser att oron är obefogad. Solna vill tillsamman­s med sex andra kommuner ta fram en second opinion kring kostnadern­a.

Några stora förseninga­r ser han inte att det kommer handla om och avfärdar de befarade riskerna att notan hamnar på kommuninvå­narna i form av höjda avgifter. Att inte kunna vänta någon månad och istället slarva med beräkninga­rna vore snarare oansvarigt, enligt honom.

– Det är en otroligt stor grej, vi kan inte bara titta på och hoppas att det löser sig. Det blir inga stora miljökatas­trofer, säger Pehr Granfalk.

”Det blir inga stora miljökatas­trofer.”

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? OPPOSITION (MP). Solnapolit­ikerna Victoria Johansson och Bernhard Huber är måna om att investerin­garna i Käppalaver­ket kan göras.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING OPPOSITION (MP). Solnapolit­ikerna Victoria Johansson och Bernhard Huber är måna om att investerin­garna i Käppalaver­ket kan göras.
 ?? FOTO: BJÖRN LEIJON ?? BASSÄNGER. En av reningverk­ets eftersedim­enteringsb­assänger.
FOTO: BJÖRN LEIJON BASSÄNGER. En av reningverk­ets eftersedim­enteringsb­assänger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden