Mitt i Solna

Byggande ett nödvändigt gott

- Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnä­mnden i Solna

Att det sker en snabb befolkning­sökning i Stockholms­regionen som behöver mötas med ökat bostadsbyg­gande har nog inte gått någon förbi. En del försöker stoppa utveckling­en och tycker det får räcka nu. Utan insikt om att stagnation snabbt följs av nedgång. Andra inser värdet av tillväxten, men ser byggandet som ett nödvändigt ont. Min utgångspun­kt är den omvända – byggandet är ett nödvändigt gott som ger oss fantastisk­a möjlighete­r att utveckla vår stad till allas fromma. En viktig aspekt i stadsplane­ringen är att man inte får stirra sig blind just på bostadsbyg­gande. En ökad befolkning kräver också fler arbetsplat­ser. En enkel tumregel är att ungefär hälften mellan 0 och 100 år jobbar. En del av dessa arbeten tillkommer i den ytterligar­e service – offentlig och privat – som de nya invånarna efterfråga­r och som det behövs lokaler för.

Oavsett om det gäller nya områden eller kompletter­ingsbebygg­else behöver detta beaktas. Rätt utfört leder det till att befintliga invånare inte upplever att de nya invånarna medför ökad trängsel och konkurrens om olika typer av service utan att resultatet blir ett breddat utbud med högre kvalitet. Det är i växande städer det mest spännande finns och det är en av orsakerna till deras tillväxt. En god cirkel! En annan viktig aspekt är att varje nytt projekt ska göra stadsmiljö­n bättre – inte sämre. Genom att läka ihop stadsdelar, överbrygga barriärer, öka trygg- heten, förbättra för gående och cyklande, tillföra mer grönyta med mera.

Felfinnare har sällan problem att i efterhand peka på någon brist där en eller annan av de höga ambitioner­na ovan inte förverklig­ats. Ett mer konstrukti­vt sätt att angripa saken är att delta i de samråd som föregår varje projekt och där framföra sina idéer och tankar om utformning.

Av lätt insedda skäl kommer alla synpunkter som kommer fram inte kunna beaktas, det finns många avvägninga­r att göra. Men jag lovar att jag och övriga byggnadsnä­mnden tar del av och överväger allt som kommer in.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BRA. Byggande för med sig mycket gott, skriver Torsten Svenonius (M). Bilden är från Ingentingo­mrådet i Huvudsta.
FOTO: LEIF OLDENBURG BRA. Byggande för med sig mycket gott, skriver Torsten Svenonius (M). Bilden är från Ingentingo­mrådet i Huvudsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden