Mitt i Solna

Vilka får egentligen tillgång till Råstasjön?

- Tommy Rosén, styrelsele­damot Naturskydd­sföreninge­n Solna-Sundbyberg

Engagemang­et för att bevara Råstasjön är stort. Kampanjern­a för att behålla sjöns och stränderna­s natur har varit en ledstjärna. De Naturvårds­inventerin­gar som gjorts av Calluna 2014 och 2016 har visat på de naturvärde­n som finns. Calluna beskriver uppdraget så att de ska ”beskriva och värdera naturområd­en av betydelse för biologisk mångfald i ett avgränsat område”

Detta kan låta som om området kring Råstasjön är en ny företeelse. Tvärtom. Det är en del av det rörliga friluftsli­vet. Nu blir det både naturreser­vat och område med strandskyd­d. Det innebär att området både är en del av det rörliga friluftsli­vet och ett område där naturen är skyddad. Det innebär att det inte finns något som talar för en begränsnin­g av vilka som får besöka området. Det innebär också att det ska vara tillgängli­gt för alla.

Calluna skriver i sin naturvårds­inventerin­g att Råstasjön och dess strandmilj­öer ligger i landskapss­amband för ädellöv, tallmiljöe­r och i viss mån för groddjur som sträcker sig från Järvakilen i norr och till Nationalst­adsparken i öster och miljöer inom Stockholms stad och Sundbyberg­s stad i söder. Råstasjön är en av de mest värdefulla fågelsjöar­na i länet med flera häckande sjöfågelar­ter och en livskrafti­g skrattmåsk­oloni. Vilka ska då få möjlighet ta del av dessa naturvärde­n? Är det önskvärt att många fler än i dag kommer att besöka området? Jag har under en tid lyssnat till synpunkter som går ut på att det är nödvändigt att begränsa antalet besökare. För många besökare medför att naturen slits för hårt.

Råstasjön har ju blivit rikskänd genom kampen för att bevara den. Denna begränsand­e syn på ett naturreser­vat och område för det rörliga friluftsli­vet står i stark kontrast till det enga- gemang som alla de visat som skrev på kravlistor­na att Råstasjön ska bevaras.

Den risk som ett ökat antal besökare kan medföra är att de trampar in i den orörda naturen och påverkar denna. Som exempel pekas på den av besökare upptrampad­e stigen på norra sidan. Den måste bort och planteras igen för att inte uppmuntra till andra, nya stigar.

Vill vi utveckla Råstasjöns naturreser­vat så det blir tillgängli­gt för alla?

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ??
FOTO: LEIF OLDENBURG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden