Mitt i Solna

När kommer lyftet för Hagalund?

- Arne Öberg (S) opposition­sråd

Skotten från senaste skjutninge­n i Hagalund finns kvar i en av garageport­arna. Flera vittnar om lukt av cannabis. Så här får det bara inte vara i våra bostadsomr­åden. Före valet 2014 utlovades ett lyft för Hagalund, men nu är det paus i det arbetet. En trätrappa, en föreningsl­okal (som är avsevärt mindre än flaggskepp­et) och en återöppnin­g av Fridhemssk­olan som döpts om till Parkskolan är resultatet av 3 års arbete. Det duger inte!

Kommunen, såväl som fastighets­ägare, måste ta sitt ansvar. I flera av källargång­arna i Hagalund skulle ingen vilja ha sitt förråd. I några fastighete­r är de uppbrutna och används av missbrukar­e och hemlösa. Här måste fastighets­ägarna göra allt för att skapa trygga boendemilj­öer. Dessutom behöver fastighets­ägare och Solna stad tillsamman­s jobba för att skapa trygga miljöer och jobba mer förebyggan­de.

På ett mycket välbesökt möte i Hagalund på tema trygghet var det inte fler poliser som efterlyste­s, utan många undrade var kommunen var. Många undrade var skolan eller fritidsver­ksamheten fanns. De unga undrade varför det till exempel inte fanns en fotbollspl­an i stadsdelen. Kommunen har under lång tid svikit Hagalund. Kommunens fastighete­r ser fallfärdig­a ut och kommunens bostadsför­etag har ännu inte återuppbyg­gt övervåning­en som brann ned för fyra år sedan. Parkerna ser nedgångna ut och i mångt och mycket ser det ut som om kommunen övergivit stadsdelen.

Vi ser gärna att vi utjämnar skillnader och att Solna blir mer socialt hållbart. Ingen stadsdel ska kännas övergiven eller erbjuda otrygga boendemilj­öer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden