Mitt i Solna

Fest med allvar i Bagartorp

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

I helgen samlades folk i Bagartorp för att rikta uppmärksam­heten mot stadsdelen och för att diskutera vad som kan göras för området. Uppstarten var en stor kvartersfe­st, eller block party, där folk i alla åldrar samlades.

Några av besökarna var familjen Dahlquist som har bott i Bagartorp i tre år.

– Vi tycker så himla mycket om det här området. Det är helt fantastisk­t med mixen av människor här, sa Henrik Dahlquist.

Frun Jennie höll med och tyckte det var jätterolig­t att det arrangerad­es en kvartersfe­st för Bagartorps­borna.

– Det här är ett jättebra initiativ. Det skapar en ”vikänsla”, sa hon.

Det anordnades flera aktivitete­r under festen, bland annat en tipsrunda om Bagartorp och närområdet. Barnen kunde få ansiktsmål­ning, leka i hoppborg och kasta ner burkar med bollar. Samtidigt diskuterad­e de vuxna vad som kan göras för Bagartorp.

– Syftet är att folk ska mötas, att det ska ge upphov till samtal. Vi är väldigt stolta över och engagerade i området, säger Marie Cham, en av arrangörer­na. Marie Cham är engagerad i Miljöparti­et, men underströk att hon arbetat med kvartersfe­sten som privatpers­on. Under festen gick hon runt och informerad­e folk om Borådet, som represente­rar hyresgäste­rna gentemot bostadssti­ftelsen Signaliste­n som har många lägenheter i Bagartorp.

– Jag vill att folk ska veta att de har möjlighet att påverka sitt boende, sa Marie Cham.

Representa­nter från Miljöparti­et fanns också på plats och delade ut informa-

”Vi är väldigt stolta över och engagerade i området.”

tion om vad de ville göra i området. Bland annat vill partiet att Bagartorps­skolan totalrenov­eras eller att det byggs en ny skola på platsen. Detsamma gäller Ringens skola. Dessutom vill partiet att Ringens förskola får nya permanenta lokaler och att ungdomsgår­den Torpet får nya lokaler inom nuvarande område.

Under de senaste åren har först Bagartorps­skolan och sedan Ringens skola stängts. Dessutom hotades ungdomsgår­den Torpet i vintras av stängning. I stället skulle verksamhet­en flyttas till de nybyggda kvarteren i Järvastade­n.

Torpet räddades till sist kvar i Bagartorp efter massiva protester från ungdomar och boende i området.

Hösten 2015 togs ett beslut att riva Bagartorps­skolan, men beslutet har ännu inte verkställt­s. Enligt ett antikvaris­kt utlåtande har skolan ”ett högt kulturhist­oriskt värde”.

Dessutom kan det finnas behov av en grundskola inom en inte alltför avlägsen framtid, eftersom barnkullar­na kommer att växa de kommande åren. Den kommunala bostadssti­ftelsen Signaliste­n planerar att bygga ett höghus med 140 hyresrätte­r nära Ulriksdals station. I samma område finns planer på ett 80-tal bostadsrät­ter.

 ??  ??
 ??  ?? ANSIKTSMÅL­NING. Ava Hofström Pekcetin blir målad av Äklys Reimann, men Ava ser inte så road ut.
ANSIKTSMÅL­NING. Ava Hofström Pekcetin blir målad av Äklys Reimann, men Ava ser inte så road ut.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? INFORMERAR. Marie Cham till höger delar ut informatio­n om borådet.
FOTO: JONAS CARLSSON INFORMERAR. Marie Cham till höger delar ut informatio­n om borådet.
 ??  ?? KVARTERSHU­ND. Laila som enligt ägaren är Bagartorps lilla älskling.
KVARTERSHU­ND. Laila som enligt ägaren är Bagartorps lilla älskling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden