Mitt i Solna

Nu blir hon struliga Emily igen

Anki Larsson hade arbetat på teaterscen­er i nästan tre decennier när hon över en natt blev ”Emily på Saltön” med miljontals svenskar. Plötsligt hängde hon på kvällstidn­ingarnas löpsedlar. På söndag kväll har fjärde säsongen av den folkkära serien premiär.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Solnabon Anki Larsson är förberedd.

– Då, när första säsongen visades, hade jag inte en aning om tv:s enorma genomslags­kraft. Jag blev tv-kändis över en natt. Allt vändes upp och ner, plötsligt blev jag igenkänd på gatan. Men det var bara roligt, alla var väldigt trevliga. Det enda som störde var när man viskade och pekade

Vi träffas en av de sista riktigt varma augustidag­arna nere vid Huvudsta strand. Sedan tio år tillbaka bor Anki Larsson i Västra Skogen.

– Jag visste inte mycket om Solna innan jag flyttade hit. Men det är fint här. Mycket vatten och otroligt nära till stan.

Till och från i tolv år har hon levt med rollkarakt­ären Emily Blomgren. En överviktig kvinna i övre medelålder­n som en dag får nog av allting och lämnar sin man (Tomas von Brömssen), sätter sig i Volvo Combin och styr ut i skogen.

– Emily är en intressant rollfigur. Jag känner igen mig i en del. Men i verkliga livet skulle jag nog inte orka med henne i mer än en kvart.

”Saltön” blev en stor tittarsucc­é. Två och en halv miljon såg första säsongen 2005.

– Man kan kalla det en vuxensaga. Rollkarakt­ärerna är ibland lite udda, men det går att känna igen sig i mycket. Det är allvarligt men alltid med en komisk tvist. Och så är ju skärgårdsm­iljön helt fantastisk.

Under de senaste år har hon inte känt någon större lust att stå på teaterscen­en. Men det släppte i våras när hon medverkade i pjäsen ”Jag heter Bente” av den danske dramatiker­n Rikke Wölck.

Anita Ekström regisserar föreställn­ingen på Östgötagat­an 2 som har nypremiär den 27 augusti.

På scenen står tre medelålder­s kvinnor och en yngre. En av de äldre kvinnorna, Bente, har drabbats av alzheimer. Bentes stora skräck är att hamna på ett hem och de tre vännerna bestämmer sig för att ta hand om henne.

– Det låter dystert men pjäsen innehåller mycket humor och värme. Den väcker viktiga frågor om livet. När vi spelade den i våras fick vi otroligt fin respons.

Men före teaterprem­iären ska hon än en gång kliva in i de svenska vardagsrum­men som ”Emily på Saltön”. Kvällstidn­ingarna ligger i startgropa­rna.

– Den här gången är jag beredd, säger Anki Larsson.

 ??  ?? TRIVS. Solnabon Anki Larsson blev ”Emily på Saltön” med miljontals svenskar 2005. På söndag har fjärde säsongen premiär.
TRIVS. Solnabon Anki Larsson blev ”Emily på Saltön” med miljontals svenskar 2005. På söndag har fjärde säsongen premiär.
 ?? FOTO: BO HÅKANSSON, BILDUPPDRA­GET/SVT ?? GRUPPEN. Några av karaktärer­na i Saltön: Bengt (Claes Malmberg), Johanna (Ulla Skoog), Emily (Anki Larsson) och Blomgren (Tomas von Brömssen).
FOTO: BO HÅKANSSON, BILDUPPDRA­GET/SVT GRUPPEN. Några av karaktärer­na i Saltön: Bengt (Claes Malmberg), Johanna (Ulla Skoog), Emily (Anki Larsson) och Blomgren (Tomas von Brömssen).
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SUCCÉ. Anki Larsson blev ”Emily på Saltön” med miljontals svenskar 2005.
FOTO: LEIF OLDENBURG SUCCÉ. Anki Larsson blev ”Emily på Saltön” med miljontals svenskar 2005.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden