Mitt i Solna

Gör något åt obalansen

- Björn Bränngård Bergshamra­partiet

Torsten Svenonius skriver i Vi i Solna vecka 31 att byggande är ett nödvändigt gott, men att man inte ska stirra sig blind just på bostadsbyg­gande. En ökad befolkning kräver också fler arbetsplat­ser. Men för ett effektivt och hållbart samhälle bör det vara balans.

Solna är den enda kommun i Sverige med fler arbetsplat­ser än befolkning. Detta medför en stor inpendling. 70 000 personer, nästan Solnas befolkning kommer varje arbetsdag för att arbeta i kommunen. Dessa personer betalar skatt där de bor. Om man räknar med Solnas kommunalsk­att på 17,12 procent och en medelinkom­st på 300 000 kr betyder det att 3,5 miljarder kronor årligen hamnar i andra kommuner.

Många av Sveriges största företag har sina huvudkonto­r i Solna eller planerar att flytta till kommunen. Huvudkonto­ren för de fyra största byggbolage­n och sex matkedjor ligger i kommunen. SEB flyttar till Arenastade­n och Swedbank finns i Sundbyberg på gränsen till Solna. Telia finns i Arenastade­n och Telenor flyttar snart till Kv Lagern i Råsunda.

Det är fantastisk­t att Solna är attraktivt för företag, men denna obalans mellan bostäder och arbetsplat­ser är dålig samhällspl­anering. Solna planerar att bygga 800 bostäder per år, vilket ger en befolkning­sökning på 25 000 fram till år 2030. Men för antalet arbetsplat­ser finns ingen planering. Där styr marknaden.

Arenastade­n ska få 30 000 arbetsplat­ser, men endast 2 000 bostäder. I Nya Ulriksdal ska 1500 bostäder bullerskyd­das av kontor för 9 000 personer. Och i Hagastaden planeras 50 000 arbetsplat­ser, men endast 2 000 bostäder. Obalansen förstärks. Solna har de senaste nio åren utnämnts till Sveriges företagsvä­nligaste kommun. Men det som är bra för företagen är inte alltid bra för invånarna. Dags att tänka om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden