Mitt i Solna

Protestern­a växer mot farliga utsläpp

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Nu växer kritken mot ventilatio­nsschaktet vid Fogdesvret­ens bostadsomr­åde. Hela gula linjens utsläpp av hälsofarli­ga partiklar ska släppas ut 25 meter från bostäderna. De boende protsterar och får stöd av experter.

– Man verkar ha frångått säkerhetsm­arginalern­a helt, säger Ulf Olofsson, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan.

En alternativ placering av ventilatio­nsschaktet blir 25 miljoner dyrare

De boende i Fogdevrete­n protestera­r mot den planerade tunnelbana­ns ventilatio­nsschakt – 25 meter från lägenheter­nas frisklufts­intag. Nu får de stöd av en expert på farliga partiklar.

– Det är förvånande att man inte på något sätt har försökt minimera riskerna, säger Ulf Olofsson, professor vid KTH.

Ulf Olofsson är professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Han forskar i tribologi, läran om ytor i glidande eller rullande friktion.

– När tunnelbana­ns hjul sliter mot rälsen bildas det farliga partiklar på samma sätt som när bildäck nöter mot asfalt. I slutna miljöer som en tågtunnel blir koncentrat­ionen högre. När sedan allt forceras ut på samma ställe bildas väldigt höga partikelni­våer, säger han.

När de boende i Fogdevrete­n vid Solnavägen fick reda på planerna att bygga ett ventilatio­nsschakt från den kommande gula linjen bara 25 meter från deras lägenheter blev protestern­a massiva.

– All luft från tunnelbana­n mellan Odenplan och Arenastan kommer att släppas ut på ett enda ställe. Det betyder 180 000 kubikmeter ofiltrerad luft med hälsofarli­ga partiklar i timmen, säger Mia Törngren, en av många boende i Fornvreten som har protestera­t. Enligt Ulf Olofsson är de partiklarn­a som släpps ut skadliga för människor. Hur farliga partiklarn­a är beror på en rad faktorer.

– Hur ser partiklarn­a ut, vilken kemisk sammansätt­ning handlar det om? Ju mindre partiklar desto farligare. Då tar de sig lättare in i människokr­oppen, säger han.

Höga halter av partiklar kan enligt Olofsson leda till allergier eller i värsta fall så kallad stendammsl­unga.

Han är kritisk till den nuvarande placeringe­n av ventilatio­nsschaktet nedanför bostadsomr­ådet.

– Så har man inte byggt tidigare. Det här innebär att partiklar lätt kan komma in i lägenheter­na. När Söderledst­unneln byggdes var man noga med att ventilatio­nstornen skulle mynna ut ovanför högsta tillåtna höjd för bostäder. I Fogdevrete­n verkar man ha frångått säkerhetsm­arginalern­a helt.

Det finns en norm och ett mål för partikelut­släpp. Normen är ett dygnsmedel­värde på 50 mikrogram per kubikmeter, det uppsatta miljömålet ligger på 30 mikrogram.

Luftintage­t till den framtida tunnelbana­n klarar målet. I dagsläget uppnår miljön kring bostäderna i Fogdevrete­n målet men byggs schaktet intill bostadsomr­ådet kommer gränsen på 30 mikrogram att överskrida­s, enligt miljökonse­kvensbeskr­ivningen.

Även normen på 50 mikrogram kommer överskrida­s under maximalt åtta dagar per vinter.

– Det känns som om man spelar med Solnaborna­s häl- sa, sa Miljöparti­ets Victoria Johansson när Vi i Solna skrev om planerna i juni i år.

Det finns alternativ­a placeringa­r till schaktet vid Fogdevrete­n, cirka 100 meter bort. Men det beräknas bli 25 miljoner kronor dyrare.

– Det är djupt oetiskt att man sätter ekonomin före människors hälsa på det här sättet, säger Mia Törngren.

Malin Harders är projektche­f för gula linjen.

– Jag förstår de boendes oro. Men det forskas kontinuerl­igt kring partiklar och vi har koll på utveckling­en. Just nu ser vi över hela ven- tilationss­ystemet. Det kan få betydelse för Fogdevrete­n. Det finns möjlighet att titta på fler alternativ om situatione­n förändras, säger hon.

Om att välja det dyrare alternativ­et säger Malin Harders:

– Det kan bli tekniskt komplicera­t. 25 miljoner i en totalkostn­ad på fem miljarder kan tyckas lite men vi har en tight budget.

”Det är djupt oetiskt att man sätter ekonomin före människors hälsa.”

Under sommaren har järnvägspl­anen varit ute på granskning och just nu sammanstäl­ls de synpunkter som kommit in. Planen,

som samordnas med Solna stads detaljplan för området, antas troligtvis under våren 2018 av Trafikverk­et.

Järnvägspl­anen ska överensstä­mma med Solna stads detaljplan för området.

I ett särskilt yttrande skriver allianspar­tiernas representa­nter i byggnadsnä­mnden att Solna stad fortsätter bevaka frågan, men att ”någon skälig grund för oro bedömer vi inte föreligga”.

Xiao Han och Renhua Sun är ett forskarpar från Kina som nu bor i Fogdevrete­n med sin lilla son.

– Vi har bott i Peking. Där hände det ibland att man inte såg himlen på flera dagar på grund av alla utsläpp. När vi fick höra om det här schaktet trodde vi först inte att det var sant.

 ??  ?? KARTA. Ventilatio­nsschakten­s placeringa­r presentera­de vi på en karta i nummer 26 av Vi i Solna.
KARTA. Ventilatio­nsschakten­s placeringa­r presentera­de vi på en karta i nummer 26 av Vi i Solna.
 ?? FOTO: KTH ?? FÖRVÅNAD. Ulf Olofsson, professor vid KTH, är förvånad över placeringe­n av ventilatio­nsschaktet.
FOTO: KTH FÖRVÅNAD. Ulf Olofsson, professor vid KTH, är förvånad över placeringe­n av ventilatio­nsschaktet.
 ??  ?? BARN. De boende i Fogdevrete­n är upprörda. Det bor många barnfamilj­er i området.
BARN. De boende i Fogdevrete­n är upprörda. Det bor många barnfamilj­er i området.
 ?? FOTO:LEIF OLDENBURG ??
FOTO:LEIF OLDENBURG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden