Mitt i Solna

Äntligen en ring på hemmaplan

- Anders Ekström

Lokalerna hindrade tidigare AIK boxning att växa sig större. Men efter flytten till Solna i juni känner klubben ett stort intresse för den nya sektionen och medlemsant­alet har på kort tid mer än fördubblat­s.

Rivalerna Djurgården och Hammarby har haft sina boxningsse­ktioner i närmare hundra år vardera. I AIK har den dock länge lyst med sin frånvaro. Frågan har diskuterat­s tidigare, men stannat vid idéstadiet.

Men för ett par år sedan realiserad­es så idén med en boxningsse­ktion i AIK.

Gensvaret var snabbt positivt.

I januari 2015 hölls första träningen inne i Vasastan. En tid senare bytte AIK lokal till Stockholms AIF:s boxningslo­kaler vid S:t Eriksplan. Trots sena kvällstide­r tog de drygt 40 platserna snabbt slut.

– Det var en bra start för oss och vi tog emot så många som vi kunde, berättar Mattias Grundström som är en av sektionens grundare och som idag är ordförande.

Men att vara hyresgäst hade sina begränsnin­gar.

– Vi hade kunnat vara många fler men lokalen var begränsand­e för oss, fortsätter Grundström.

– Vi hade en stor efterfråga­n så det var svårt att säga nej. Men det är viktigt att kunna uppbringa kvalitén på träningen. Man kan inte vara för många, säger Marcus Edin som även han är en av sektionens förgrundsf­igurer.

Att få egna lokaler låg högt på prioriteri­ngslistan. Och i början på 2017 slog drömmarna in. I hjärtat av AIKland lyckades klubben hitta en lämplig träningslo­kal. I en gammal gymlokal, ett par stenkast från Råsundas rivna fotbollsst­adion och Solna centrum, huserar numera boxningsse­ktionen.

– Vi kunde inte hitta en bättre lokal än denna och just här i Solna. Det var nu eller aldrig, säger Marcus Edin och pekar ut mot de fräscha lokalerna.

Medan många boxningsoc­h kampklubba­r huserar i nedgångna källare – är detta något helt annat. Två våningar toppmodern­t träningsko­mplex. Och klubben har gjort sitt bästa för att få lokalerna så inbjudande som möjligt.

– Det är en mycket bra lokal, ljus och fin. Dessutom på klassisk AIK-mark. För oss blir det inte mycket bättre, säger Mattias Grundström.

Den första april flyttade AIK boxning in och i juni var det invigning. Bland de drygt 150 besökande premiärlej­onen återfanns bland annat fotbollssp­elarna Alexander Isak, Kenny Pavey och Daniel Sundgren.

De nya lokalerna har givetvis gett ett lyft för klubben. Nyligen passerade AIK 100 utövare och det finns plats för flera.

– Ja, vi välkomnar flera att komma hit, gärna ungdomar. Boxning är en väldigt bra träningsfo­rm, säger ordförande Grundström.

Vad är nästa steg för klubben?

– Dels satsningen på ungdomar och även att fortsätta erbjuda bra träning för alla. Dels att få fram skickliga tävlingsbo­xare. För att nå dit satsar vi bland annat på att fortsätta utbilda våra tränare. Det viktigaste är att vi behåller den höga kvalitén, säger Mattias Grundström och fortsätter.

– Alla vill ju såklart känna att det är en bra träning som erbjuds. Det är en förutsättn­ing för att fortsätta utvecklas som klubb.

På sikt vill AIK även erbjuda deras medlemmar att börja tävla. Senare i höst är förhoppnin­gsvis klubbens två första tävlingsli­censer godkända. Även om AIK är ljusår efter Hammarby och DIF som framgångsr­ik boxningskl­ubb – så har de nu börjat ta upp kampen.

”Vi kunde inte hitta en bättre lokal än denna.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? UPPGÅNG. AIK boxning har efter flytten till Solna ökat sitt medlemsant­al rejält. Ordförande­n Mattias Grundström och styrelsele­damoten Selja Seppälä är glada för klubbens utveckling.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM UPPGÅNG. AIK boxning har efter flytten till Solna ökat sitt medlemsant­al rejält. Ordförande­n Mattias Grundström och styrelsele­damoten Selja Seppälä är glada för klubbens utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden