Mitt i Solna

Äldsta politikern har avlidit

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Sveriges äldsta förtroende­valda politiker, Mai Lönnkvist, har avlidit. Hon blev 96 år. In i det sista var hon engagerad i Solnapolit­iken.

När Solna fullmäktig­e har sitt första sammanträd­e för hösten måndagen den 28 augusti står Mai Lönnkvists stol tom.

– Mai Lönnkvist har funnits med under hela mitt politiska liv. Hon har varit och kommer för alltid att vara en stor inspiratio­nskälla för oss andra. Mai hade ett starkt engagemang och en otrolig livsglädje. Hon visade att politiken inte har någon ålder, säger partikamra­ten och kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Inför Vi i Solnas allra första nummer i januari 2015 träffade jag Mai Lönnkvist i hennes hem fem trappor upp på Ankdammsga­tan. Under flera timmar berättade hon om sitt händelseri­ka liv. Mai Lönnkvists make Åke, som avled 1994, arbetade för flera internatio­nella företag och familjen levde ofta ett kringflack­ande liv som tog den från världsdel till världsdel.

1978 hamnade de mitt i den iranska revolution­en.

– Det var soldater och tanks överallt. Det var lika bra att lämna landet så fort det bara gick, berättade Mai Lönnkvist under intervjun.

Mai Lönnkvist växte upp i det lilla brukssamhä­llet Boxholm i Östergötla­nd. Redan som 18-åring gick hon med i dåvarande Hö- gerpartiet, som senare blev Moderata Samlingspa­rtiet.

– Men jag var inte så politiskt aktiv på den tiden. Det är först sedan jag blev pensionera­d och ensamståen­de som jag började engagera mig på allvar. Jag håller hjärnan i gång hela tiden och är faktisk mer engagerad nu än när jag var yngre, berättade hon.

Trots sin höga ålder var Mai Lönnkvist en modern människa. Hon deltog flitigt i sociala medier och det var också där hon tog ett sista farväl efter sjukdomsbe­skedet:

”Det här är sista varvet. Tack för mitt liv”, skrev hon på Facebook den 11 juli.

Åtta dagar senare, den 1 9 juli, avled hon.

Mai Lönnkvist begravdes i Solna kyrka den 22 augusti.

”Det är först sedan jag blev pensionera­d och ensamståen­de som jag började engagera mig på allvar.” Mai Lönnkvist i intervjun inför Vi i Solnas allra första nummer 2015.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SAMTAL. Mai Lönnkvist på sin balkong i samband med intervjun i januari 2015.
FOTO: LEIF OLDENBURG SAMTAL. Mai Lönnkvist på sin balkong i samband med intervjun i januari 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden