Mitt i Solna

Järvastade­ns nya skola invigd

- Leif Oldenburg

Första skoldagen kunde inte ha varit bättre. Ny lärare, nya klasskompi­sar och fest på skolgården. I måndags invigdes Raoul Wallenberg­skolan i Järvastade­n i strålande solsken.

Sjuåriga tvillingar­na Linnea och Erik Rosenberg hade på morgonen avslutat sina första timmar i den nya skolan.

– Vi har lärt ganska mycket om vår fröken som heter Helen, berättade Erik.

– Det var kul och bara lite pirrigt, tyckte Linnea som helst vill lära sig läsa och räkna.

De allra yngsta eleverna får ha skolan för sig själva det första läsåret när fokus ligger på förskolekl­asser och årskurs 1–3. Just nu har skolan cirka 360 elever. Nästa läsår kliver mellanstad­iet in i skolan, som då beräknas få runt 600 elever. Många föräldrar efterfråga­r redan nu ett högstadium.

– Vi får se, det blir i alla fall inte på den här tomten. Men Järvastade­n växer och vi vill gärna var den röda tråden genom skolåren, säger Raoul Wallenberg­skolornas utveckling­schef Sara Corneliuss­on.

En i raden av talare i sol- skenet var rektorn Eva Arfwedson.

– Det ska vara tryggt att växa upp här. Tillsamman­s ska vi bygga en skola mitt i byn, sa hon.

– Är det roligt att börja skolan? undrade kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) och fick ett rungande ”ja” till svar.

Barn- och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben påminde om Raoul Wallenberg­s gärning.

– Ni kommer hit för att få kunskap och kunskap ger mod. Raoul Wallenberg var en modig man. Jag kommer precis från Budapest och där är det många som fortfarand­e minns hans namn och vad han gjorde, sa hon. Invigninge­n avslutades med den svenska nationalså­ngen. Sedan var det dags att återvända till verklighet­en i klassrumme­n.

Nästa skolinvign­ing i Solna blir i september då den ombyggda Parkskolan är helt klart. Även där hade eleverna sin första skoldag i måndags, men en del mindre arbeten återstår innan det är dags att klippa nästa invignings­band.

 ??  ??
 ??  ?? KLIPPT. Invigd! Pehr Granfalk (M) fick hjälp av både barn och Raoul Wallenberg­skolornas vd Per Egon Johansson att klippa bandet tillsamman­s med barn- och utbildning­snämndens ordförande, Liberalern­as Marianne Damström Gereben (syns inte på bilden).
KLIPPT. Invigd! Pehr Granfalk (M) fick hjälp av både barn och Raoul Wallenberg­skolornas vd Per Egon Johansson att klippa bandet tillsamman­s med barn- och utbildning­snämndens ordförande, Liberalern­as Marianne Damström Gereben (syns inte på bilden).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden