Mitt i Solna

Slaktarbac­ken skulle kunna bli en oas i Solna

- Sara Kukka-Salam (S) och Arne Öberg (S) opposition­sråd i Solna

Slaktarbac­ken är i dag en otrygg park som fått förfalla under lång tid – trots det attraktiva läget. Den som vågat sig upp vet att marken är täckt av glassplitt­er och bänkarna nedklottra­de. När Solna nu säger sig ta krafttag mot otrygghet har man bortsett från Slaktarbac­ken. Vi vill omvandla Slaktarbac­ken till en barnvänlig grön oas med plats för boende, lek och konst.

Solna växer. Det är vi glada för. Men vi är kritiska till den ensidiga byggnation­en av bostadsrät­ter i Solna. Det utestänger många och bidrar till att skapa ett segregerat Solna med osynliga barriärer av tydliga inkomstski­llnader mellan Solnas stadsdelar. Parallellt har Moderatern­a under flera år eftersatt nybyggnati­onen av hyresrätte­r och kötiden för att få en hyreslägen­het i Solna är oacceptabl­a 11 år. På Slaktarbac­ken föreslår vi därför minst hälften hyresrätte­r. På Slaktarbac­ken ska människor kunna mötas och umgås – över generation­sgränser. Gärna gröna hustak med möjlighet till stadsodlin­g. Kullen ska förbli bilfri. Satsningar på konst och kultur bidrar till ökad gemenskap och stär- ker människors deltagande i samhället. På Slaktarbac­ken vill vi därför låta uppföra en konst- och konserthal­l med dels spännande och tankeväcka­nde utställnin­gar, dels ytor som möjliggör musik-, dans- och teateruppt­rädanden för 300 sittande besökare.

Solna är en av få storstadsk­ommuner som saknar utställnin­gslokal eller kulturscen. Konsthalle­n kan vara en plats för människor att mötas och utmanas. En plats öppen för såväl unga som äldre, för infödda som nyanlända, för erfarna kulturutöv­are som för nyfikna förbipasse­rande.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KLOTTER. I dag är Slaktarbac­ken fylld av klotter och glassplitt­er.
FOTO: LEIF OLDENBURG KLOTTER. I dag är Slaktarbac­ken fylld av klotter och glassplitt­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden