Mitt i Solna

Här förfaller Hans BARNDOMSHE­M

De röda arbetarbos­täderna anses ha ett högt kulturhist­oriskt värde – men för varje dag som går blir de så kallade Rödingarna vid Ulriksdals golfbana allt mer förfallna. – Om ingen bryr sig så är det lika bra att riva, säger Hans Ekstrand som växte upp i

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Det är med sorg i hjärtat som han besöker huset där han bodde i nästan 40 år. Hans Ekstrands pappa Folke var lokförare och familjen fick 1944 flytta in i övervåning­en i hus tre av de fem Rödingarna.

Övervåning­en delade man med en annan familj. På bottenplan­et bodde ytterligar­e tre familjer med anknytning till SJ. 1946 föddes Hans.

– Det kryllade av ungar i de fem husen. Vi hade till och med ett eget fotbollsla­g som hette SJ-bostäder.

Hans Ekstrand växte upp och på en dans inne i stan träffade han Yvonne från Kärrtorp.

– Jag kom från en vanlig hyreslägen­het i Kärrtorp när jag flyttade till Rödingarna 1972. Det fanns inget varmvatten i huset och i flera år tvättade jag för hand. Duscha fick vi göra i det hus där lokförarna sov ut. Då gällde det att vara knäpptyst så att man inte väckte någon.

Trots alla brister trivdes familjen i sitt omoderna hus.

– Sammanhåll­ningen var fantastisk. Varje midsommar var det nubbe och dans kring stången på gården, minns Yvonne.

Först 1984, när Hans blev sjuk, flyttade familjen till en modernare lägenhet i Vireberg. Ibland stannar de till med bilen vid det hus där Hans växte upp och sedan bildade familj.

– Man blir bara deprimerad. Det här är ett hån mot oss som har bott i husen, säger Yvonne.

I måndags kväll kom frågan om Rödingarna­s framtid än en gång upp i Solna kommunfull­mäktige. Det var Bergshamra­partiets Björn Bränngård som ställde en så kallad interpella­tion till byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M) om vad som ska hända med husen.

– Rödingarna­s framtida placering faller inte under byggnadsnä­mndens ansvar. Vi tar bara ställning den dag det kommer en förfrågan om bygglov, sa Svenonius.

Han påpekade att Bergshamra­partiet och Björn Bränngård, som en följd av budgetuppg­örelsens 2016, sitter i en gemensam arbetsgrup­p tillsamman­s med allianspar­tierna som bland annat ska se över Rödingarna­s framtida placering.

– Björn Bränngård får gärna ha en debatt med sig själv, sa Svenonius.

Därmed var frågan om Rödingarna­s placering avhandlad för den här gången.

Den som hade väntat sig klara besked eller åtminstone en fingervisn­ing om de gamla arbetarbos­tädernas framtida öde blev inte så värst mycket klokare.

 ??  ?? BARNDOM. ”Det här är ett hån mot oss som bodde i husen. Rusta eller riv”, säger Hans Ekstrand som växte upp i Rödingarna. I dag står två av husen och förfaller vid Ulriksdals golfbana.
BARNDOM. ”Det här är ett hån mot oss som bodde i husen. Rusta eller riv”, säger Hans Ekstrand som växte upp i Rödingarna. I dag står två av husen och förfaller vid Ulriksdals golfbana.
 ?? FOTO:LEIF OLDENBURG ?? BARNRIKT. Några av de så kalllade SJ-barnen som bodde i Rödingarna på 1950-talet. BARNDOM. ”Jag blir inte sentimenta­l. Jag växte inte upp i ett ruckel vid en golfbana. Jag växte upp i ett vackert hus vid Kolonnväge­n. Det här känns inte längre som mitt...
FOTO:LEIF OLDENBURG BARNRIKT. Några av de så kalllade SJ-barnen som bodde i Rödingarna på 1950-talet. BARNDOM. ”Jag blir inte sentimenta­l. Jag växte inte upp i ett ruckel vid en golfbana. Jag växte upp i ett vackert hus vid Kolonnväge­n. Det här känns inte längre som mitt...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden