Mitt i Solna

Filmstaden firade med pilsnerfil­m

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Filmstaden­s Dag i Råsunda hyllade den svenska pilsnerfil­men. Självklar hedersgäst var Thor Modéens dotter Margareta Perby.

Thor Modéen (1898–1950) var den svenska pilsnerfil­mens okrönte kung. Under tre decennier spelade han in närmare hundra komedier, ofta med parhästen Åke Söderblom.

Hans dotter Margareta Perby, 82, har vårdat pappans arv.

– Det är roligt att intresset för pappa och hans gärning växer. För mig var han framför allt en fantastisk pappa. När folk får höra att jag är Thor Modéens dotter berättar de gärna historier om honom. Jag får lära känna pappa ur ett vuxenper- spektiv och skriver ner alla historier.

På film var Modéen bullrig, rolig och tog ordentligt med plats. Hemma var han nästan likadan.

– Kanske inte lika bullrig men en fantastisk lekkamrat. Han var en närvarande pappa och full av upptåg. Han tog barn på allvar, kanske för att han var ett stort barn själv. Thor Modéen var en generös person som bjöd på sig själv på många sätt, även privat.

– Lite väl generös tyckte mor. Pappa hade stora hål i fickorna, berättar Margareta Perby.

Under festdagen visades ”Pensionat Paradiset” från 1937. Självklart slog sig Margareta Perby ner i salongen för att avnjuta det som ofta kallas ”pilsnerfil­mernas pilsnerfil­m”.

– Jag har sett den minst tio gånger och upptäcker nya saker hela tiden. Men om sanningen ska fram dracks det inte så mycket pilsner i filmerna.

Hennes egen favorit är ”Släkten är värst” från 1936.

– Där gör pappa en filur som påminner mycket om hur jag upplevde honom som barn.

I samband med Filmstaden­s Dag fick regissören El- len Fiske ta emot Filmstaden Kulturs stipendium på 25 000 kronor för sin film ”Lone Dads”. Stipendiet delas ut till en filmskapar­e från Stockholms­området som befinner sig i början av sin karriär.

”En regissör som gestaltar ett socialt dilemma med varm empati och humor”, står det bland annat i juryns motivering.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? HEDERSGÄST. Thor Modéens dotter Margareta Perby var hedersgäst klädd i mammas klänning från från 1930-talets Husmodersf­örening.
FOTO: LEIF OLDENBURG HEDERSGÄST. Thor Modéens dotter Margareta Perby var hedersgäst klädd i mammas klänning från från 1930-talets Husmodersf­örening.
 ??  ?? FAN. Johanna Johansson, här med pojkvännen Love Ström, älskar Sickan Carlssons filmer.
FAN. Johanna Johansson, här med pojkvännen Love Ström, älskar Sickan Carlssons filmer.
 ??  ?? MÅLAT. Clara, Emily och Signe åt godis och hade tjusiga ansiktsmål­ningar.
MÅLAT. Clara, Emily och Signe åt godis och hade tjusiga ansiktsmål­ningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden