Mitt i Solna

Nu väntar Europa på Sotirios

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Östersunds FK är verkligen i ropet just nu. Jämtarna gick emot de flesta oddsen och kvalificer­ade sig till Europa Leagues gruppspel förra veckan. I lagets backlinje återfinns en Hagalundsk­ille som fått sitt stora genombrott.

Det finns olika vägar in i fotbollens rampljus. Sotirios Papagianno­poulos har tagit den långa vägen. Som många andra unga talanger hade ”Sotte” det tufft att övertyga om sin storhet i moderklubb­en AIK. Det blev totalt sex träningsma­tcher för Gnaget innan nya äventyr tog vid.

I jakten på speltid sökte sig mittbacken sig till Väsby United och Akropolis IF, innan Assyriska FF fick nys på honom 2011. ”Sotte” stannade tre säsonger i Södertälje och utvecklade­s där till en stabil Superettan­back.

Med ett par fina säsonger i benen i AFF skrev han 2014 på för grekiska PAOK Thessaloni­ki. Dock räckte Papagianno­poulos inte riktigt till i storklubbe­n. Med blott sju matcher vände Hagalundss­onen hem till Sverige augusti 2015.

Och valet föll för en kaxig uppstickar­e.

– Jag trodde aldrig jag skulle spela så här högt upp i Sverige någonsin. Jag hade aldrig en tanke på att spela i Jämtland tidigare, berättar ”Sotte” om valet av Östersund. Trots att vädret kan vara lite ostadigt kring fjälltrakt­erna var klubbvalet en succé. Östersunds FK har blivit poplaget nummer ett i Sverige. Med en kaxig och kunnig ordförande, en slipad tränare och nytt helhetskon­cept har laget tagit svensk fotboll med storm.

Bland annat jobbar ÖFK mycket med mjuka värden och bedriver olika kulturproj­ekt. I laget ingår dessutom Solnabördi­ge Brwa Nouri.

Nykomlinge­n Östersund kom åtta i Allsvenska­n förra året och vann även cupen i våras.

– Det vi håller på med här uppe är helt fantastisk­t. Laget, klubben, tränarna och organisati­onen är fantastisk­a. Jag trivs väldigt bra här, fortsätter ”Sotte” som blir 27 år nästa vecka.

Det absolut största bedriften hittills har skett nu på sensommare­n. I egenskap av cupvinnare fick ÖFK chansen att kvala in till Europa League. Och som de gjorde det. De började med att slå ut turkiska storlaget Galatasara­y. För att sätta det i perspektiv så spelade Galatasara­y kvartsfina­l i Champions League för sex år sedan. Samma år spelade ÖFK i division 2.

Av bara farten besegrades Fola Esch, från Luxemburg, i omgången efter. I playoff väntade sedan PAOK, ”Sottes” gamla klubb. Och visst skulle succén fortsätta. Efter sammanlagt 3-3 gick Östersund vidare till gruppspele­t. En bedrift av ett lag som bara gjort 51 allsvenska matcher hittills.

– Det var helt makalöst och det kändes riktigt bra. Ska jag vara helt ärlig så trodde jag inte helt på att vi skulle gå vidare.

– En overklig känsla och det är sådant man spelar fotboll för.

Hur kändes det att slå ut din gamla klubb?

– Det spelade inte så stor roll. Huvudsaken var att vi gick vidare.

I gruppen blev ÖFK lottade mot Athletic Bilbao (Spanien), Hertha Berlin (Tyskland) och Zorya Luhansk (Ukarina).

– En bra grupp med bara bra lag. Nu ska vi verkligen ge detta en rejäl chans. Det kommer bli sex sevärda matcher.

”Sotte” har gått framåt i Jämtland och verkligen fått sitt stora genombrott. Efter den allsvenska debuten 2016 har mittbacken varit en stabil pjäs för de rödsvarta.

– Jag trivs ju väldigt bra här uppe, så då är det enkelt att visa hur bra man är.

Är det din bästa någonsin hittills?

– Ja. det tycker jag absolut. Både spelstilen och Östersund passar mig bra så då är det enklare för mig att prestera på topp.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SUCCÈ. Hagalundso­nen Sotirios ”Sotte” Papagianno­poulos (tvåa från höger) och hans Östersunds framgångar har gett eko i Sverige och Europa.
FOTO: MOSTPHOTOS SUCCÈ. Hagalundso­nen Sotirios ”Sotte” Papagianno­poulos (tvåa från höger) och hans Östersunds framgångar har gett eko i Sverige och Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden