Mitt i Solna

Solna ska vara en stad för alla

- Arne Öberg och Sara Kukka-Salam, opposition­sråd (S) i Solna Martin Eliasson (S) gruppledar­e i Byggnadsnä­mnden

Byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M) skrev i Vi i Solna nr 31 en insändare där han redogjorde för varför det är bra att det byggs fler bostäder i Solna. Att det behövs fler bostäder i Solna är alla partier i Solna, med undantag för Sverigedem­okraterna, överens om.

Men där slutar likheterna mellan socialdemo­kratisk och moderat stadsbyggn­adspolitik. För oss Socialdemo­krater är bostadspol­itiken mer än antalet bostäder. Bostadspol­itiken ska bidra till att skapa jämlika samhällen där människor med inkomst, ålder och bakgrund kan mötas i vardagen. Vi är därför kritiska till att Moderatern­a bara bygger dyra bostadsrät­ter i Solnas nya stadsdelar. De senaste tio åren har över 93 procent av alla bostäder som byggts i Solna varit dyra bostadsrät­ter. Det blev inga hyresrätte­r i varken Arenastade­n eller i Järvastade­n. Inte heller vill Moderatern­a att det byggs hyresrätte­r i framväxand­e Hagastaden kring gula linjens T-bana. Eftersom bostadsrät­tspriserna i Solna skjutit i höjden innebär det att endast höginkomst­tagare har råd att flytta till Solnas nya stadsdelar.

Vårt mål är att Solna ska vara en stad för alla. Inte bara rika. Om vi vinner valet i Solna lovar vi därför inte bara att bygga bostäder – vi lovar att minst 500 av de 800 bostäder som varje år byggs i Solna ska vara hyresrätte­r. Då får vi ett Solna som håller ihop.

Där slutar likheterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden