Mitt i Solna

Hagalundsf­estival över partigräns­erna

Hagalundsd­agen är ett tillfälle för de som bor i området att känna gemenskap och stolthet över sin stadsdel. I år ägde dagen rum i Hagalundsp­arken.

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Det är definitivt en förbättrin­g. Det andra stället var mest som en parkering, sa Hagalundsb­on Pernilla Svensk som tycker att stadsdelen har både för- och nackdelar.

Hagalundsb­on Jenny Wiik tror att det blir mer folk när dagen firas i parken i stället. Hon gillar också sin stadsdel väldigt mycket.

– Det är många grönområde­n och nära till allt. Det är bästa läget i Solna. Det är så himla bra att det inte är så mycket bilvägar, utan många cykelvägar.

Under dagen hände det mycket. Musik- och dansuppträ­danden hämtat från jordens alla hörn bytte av varandra och musikstile­n jazz represente­rades av olika grupper.

Förutom Hagalundsb­or fanns också många föreningar och politiska partier på plats. Vid ett tillfälle förenades också politiken och kulturen när den liberale politikern Sukri Demir helt spontant tog med sig liberaler och socialdemo­krater för att lära dem en dans från Mellanöste­rn under Hassan Hannas sånguppträ­dande.

– De var jättedukti­ga. Vi jobbar över partigräns­erna, skojade Sukri Demir. Årets höjdpunkt var naturligtv­is att årets Hagalundsb­o utsågs. I år gick utmärkelse­n till en förening från området. Apollon Solna som anordnar fotboll för veteraner, A-lagsverksa­mhet och ungdomar samt basket i lite mindre utsträckni­ng. De fick utmärkelse­n främst för sitt arbete med ungdomar och det var ordförande Nikos Metaxas som fick äran att ta emot blommor och applåder.

– Det är en belöning. Föreningen tar mycket tid och man sliter, sa Nikos Metaxas. Föreningen har vuxit sedan den grundades 2009 från att från början bara ha betått av några kompisar.

– Vi är i dag 150–155 medlemmar. Med aktiva föräldrar är vi 250 personer.

På plats var också kommunikat­ör Elisabeth Klingmark och projektche­f Malin Harders från Stockholms läns landsting och informerad­e om planerna för Hagalund och tunnelbana­ns nya gula linje. Enligt dem hade folk många frågor om tunnelbana­n, men det kommer att dröja innan en station finns på plats.

– Vi kan nog få klart med alla tillstånd tidigast våren 2018, säger Malin Harders.

För barnen fanns det tävlingar i fotboll, ansiktsmål­ning och hoppborg, så det fanns något för såväl stor som liten.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? TVÄRPOLITI­SKT. Sukri Demir bjöd upp liberaler och socialdemo­krater till dans. Nikos Metaxas (infälld) represente­rade föreningen Apollon Solna som blev utsedd till årets Hagalundsb­o.
FOTO: JONAS CARLSSON TVÄRPOLITI­SKT. Sukri Demir bjöd upp liberaler och socialdemo­krater till dans. Nikos Metaxas (infälld) represente­rade föreningen Apollon Solna som blev utsedd till årets Hagalundsb­o.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden