Mitt i Solna

Dags att välja dina kyrkopolit­iker

Socialdemo­kraterna och Borgerligt alternativ knep flest röster i Solna vid kyrkovalet 2013. Inför årets val hoppas småpartier­na på revansch.

- Jonas Carlsson

De två största nominering­sgrupperna i Solna församling 2013 blev Socialdemo­kraterna och Borgerligt alternativ. Socialdemo­kraterna blev med 35,62 procent störst och gick fram från tio mandat 2009 till 13 mandat 2013, ändå hamnade partiet i opposition. Enligt toppnamnet Claes Bidebo vill Socialdemo­kraterna att kyrkan ska engagera sig mycket bland människor och i samhället.

– För oss gäller det att fortsätta att bli ännu större och nå en majoritets­position, säger Claes Bidebo. Borgerligt alternativ fick 22,63 procent och backade från elva mandat 2009 till åtta mandat 2013. Men nominering­sgruppen sitter i majoritet med flera andra partier och har varit innehavare av makten lokalt de senaste fyra åren. Till skillnad från Socialdemo­kraterna tycker inte Borgerligt alternativ att kyrkan ska ägna sig åt politiska frågor, utan fokusera på vad de kallar kyrkans kärnområde­n och grundvärde­ringar.

– Det innebär att man avstår från att politisera kyrkan, menar Thomas Wallin från Borgerligt alternativ som tillägger att de ska ha en intensiv kampanj för att locka borgerliga väljare till kyrkovalet. En liten nominering­sgrupp, som dock sitter i majoritet med Borgerligt alternativ, är Kristdemok­rater i Svenska kyrkan som förra valet fick 2 mandat. Toppnamnet i Solna Roland Bjurling menar att en röst på dem är att bland annat hjälpa behövande. Han tycker också att samarbetet mellan nominering­sgrupperna är gott och att det är viktigt att rösta i kyrkovalet.

– Jag tycker det är bra att vi kan vara med och påverka utveckling­en i kyrkan, även om jag egentligen inte skulle vilja ha politiska partier, säger Roland Bjurling.

En av de nominering­sgrupper som är specifika för kyrkan är FRISK i Solna församling. Nominering­sgruppen står enligt dem själva för en kyrka där alla är välkomna oavsett oavsett tro, icketro eller sexuell läggning. De vill dessutom avskaffa arvoden i kyrkan. Förra valet fick partiet endast ett mandat i kyrkofull- mäktige. Det var dock första gången som FRISK i Solna församling ställde upp.

– Jag skulle vilja ha fem mandat i fullmäktig­e. Då får vi en stark röst, säger nominering­sgruppens toppnamn Christer Schwartz.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KYRKOVAL. Den 17 september är det kyrkoval.
FOTO: MOSTPHOTOS KYRKOVAL. Den 17 september är det kyrkoval.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KANDIDAT. Diakonen Christer Schwartz represente­rar FRISK i Solna församling.
FOTO: PRIVAT KANDIDAT. Diakonen Christer Schwartz represente­rar FRISK i Solna församling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden