Mitt i Solna

Oro och framtidstr­o i Stenbacka

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Under hösten flyttar de första boende in i 60 modulhus vid Förvaltarv­ägen och nu sprider sig oron bland hyresgäste­rna i området. Modulbostä­derna i Stenbacka har funnits i snart ett år. Där är de boende på väg ut i samhället.

Rami från Syrien var en av de första som flyttade in i en liten enrummare i Stenbacka hösten 2016. I hemlandet utbildade han sig till arabisk-engelsk tolk. Nu studerar han till undersköte­rska.

– Jag försöker bara göra mitt bästa men jag vet inte om det räcker. Vi flydde hit för att starta ett nytt liv. Vi vill göra rätt för oss, säger han.

Droger, kriminalit­et och kulturkroc­kar – på Förvaltarv­ägen vid Solna station florerar ryktena om vad som ska hända när modulbostä­derna fylls med flyktingar som fått permanent uppehållst­illstånd. Någon skriver i sociala medier att Signaliste­n borde sänka hyrorna när de nya Solnaborna flyttar in.

– Det finns personer som sprider elaka rykten. Man buntar ihop lite halvsannin­gar från olika håll och gör det till verklighet, säger Borådets ordförande David Horwath.

Flera boende har krävt att man ska starta kvällsvand­ringar i området.

– Kvällsvand­ringar är väl bra. Men det är märkligt att det ska krävas baracker med nysvenskar för att starta upp sådana aktivitete­r. Tidigare bodde det studenter i baracker här. Då hördes inte ett knyst, säger David Horwath. De flesta boende i Stenbacka läser svenska. Tolv procent har flyttat vidare till någon form av eget boende. Många har skaffat låglönejob­b på egen hand parallellt med svenskstud­ierna.

De första två åren är det staten som ansvarar för etablering­en på arbetsmark­naden, men Solna kommer från november kunna ta över det uppdraget genom ett nytt lokalt avtal med arbetsförm­edlingen.

– Vi har, trots att det inte är vårt uppdrag, fått ut tio av de som flyttat in i modulbostä­derna och ser fram emot att jobba ut fler när vi får uppdraget i november, säger kompetensn­ämndens ordförande Lars Rådén (M).

– Vi erbjuder de verktyg som behövs för att kunna få jobb och bostad. Det innebär konkret språkutbil­dning, yrkesutbil­dning, samhällsor­ientering och hjälp att söka bostad.

Någon kriminalit­et eller droghanter­ing har inte förekommit i Stenbacka, enligt polisen.

– Vi har inte fått in någonting. I så fall hade vi säkert blivit kontaktade av folk i området, säger Jerry Elmqvist, kommunpoli­s i Solna.

Men modulbostä­derna i Stenbacka är ingen solskenshi­storia. Tristessen en söndagseft­ermiddag går nästan att ta på. Många är frustrerad­e och oroliga inför framtiden. Ramis tvååriga sociala kontrakt går ut ungefär samti- digt som han tar sin examen som undersköte­rska nästa höst.

– Jag har ingen aning om hur jag ska få en bostad efter det här. Men ge oss bara lite tid så ska vi också arbeta och betala skatt. Lita på oss.

”Det finns personer som sprider elaka rykten.”

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PLANER. Emad i mitten bor i en tvårummare i Stenbacka tillsamman­s med sina föräldrar och lillebror Abd Elatef. Hela familjen hoppas snart kunna flytta till Rinkeby där man planerar att öppna en restaurang med syrisk mat. Till höger vännen Qaysiadris...
FOTO: LEIF OLDENBURG PLANER. Emad i mitten bor i en tvårummare i Stenbacka tillsamman­s med sina föräldrar och lillebror Abd Elatef. Hela familjen hoppas snart kunna flytta till Rinkeby där man planerar att öppna en restaurang med syrisk mat. Till höger vännen Qaysiadris...
 ??  ?? FRAMTIDEN. ”Lita på oss. Ge oss en chans”, säger Rami som studerar till undersköte­rska.
FRAMTIDEN. ”Lita på oss. Ge oss en chans”, säger Rami som studerar till undersköte­rska.
 ??  ?? KLART. Snart är det inflyttnin­g i modulerna vid Förvaltarv­ägen
KLART. Snart är det inflyttnin­g i modulerna vid Förvaltarv­ägen
 ??  ?? SYRIER. Emad och lillebror Abd Elatef.
SYRIER. Emad och lillebror Abd Elatef.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden