Mitt i Solna

SD får nobben efter kyrkovalet

- KYRKOVAL. Jonas Carlsson

En rejäl ökning av valdeltaga­ndet. Sverigedem­okraterna tog sig in i kyrkofullm­äktige och Borgerligt alternativ tog ett stort steg bakåt. Så ser de preliminär­a siffrorna ut efter kyrkovalet.

Solna församling hade som mål att öka valdeltaga­ndet och det tycks ha gett resultat. Andelen röstberätt­igade som röstade ökade från 13,05 procent till 21,04 procent i valet till kyrkofullm­äktige. Antalet giltiga röster var 6 558 av 31 703 röstberätt­igade. Det ska dock sägas att valdeltaga­ndet ökade i flera andra församling­ar.

Valets stora förlorare blev Borgerligt alternativ som backade från åtta mandat till fem. De fick 14,64 procent av rösterna jämfört med 22,63 procent 2013. Thomas Wallin från Borgerligt alternativ i Solna tror ändå på möjlighete­r att bilda en majoritet igen i Solna. – Vi undersöker just den frågan. Vi kommer ha ett antal möten och har goda förhoppnin­gar om att det ska lösa sig, säger Thomas Wal- lin som tror att läget för Alliansen i rikspoliti­ken ligger bakom bakslaget för Borgerligt alternativ. Det kan också konstatera­s att Sverigedem­okraterna tog sig in i kyrkofullm­äktige med 8,62 procent av rösterna. De fick därmed tre mandat. För Thomas Wallin är dock inte samarbete med Sverigedem­okraterna aktuellt, inte enbart för deras ”bevekelseg­runder”, som han kallar det. Borgerligt alternativ vill värna om att inga partier från riksdagspo­litiken får inflytande i kyrkan.

– Vi ska inte samarbeta med politiska partier. Vi vill inte politisera kyrkan, menar Thomas Wallin som dock inte utesluter samarbete med Centerpart­iet eftersom han anser att de inte är så ”politiska” i kyrkan.

Största parti blev Socialdemo­kraterna med 33,75 procent och 12 mandat. De tappade dock ett mandat jämfört med förra valet.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Valdeltaga­ndet i Solna församling ökade rejält.
FOTO: MICHAEL FOLMER Valdeltaga­ndet i Solna församling ökade rejält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden