Mitt i Solna

En titt på framtidens klassrum

Det är inte längre en abstrakt framtidsvi­sion att skolan håller på att förvandlas till något helt nytt. Det menar e-learning Industry, som har tittat på hur klassrumme­n håller på att förändras och hur tekniken kan hjälpa eleverna i studierna.

- Erika Lindén Jansson

Det är tekniken som är den viktigaste faktorn för hur utbildning­en i framtiden skiljer sig från utbildning­en i dag. Det är dock inte det enda inflytande­t. Lärare och pedagoger kommer också att behöva ompröva sin utbildning­smodell och omforma den så att den blir mer studentcen­trerad, menar e-learning Industry, som har kartlagt framtidens skola. Det kan handla om att integrera ny teknik, men också om att släppa stereotypa utlärnings­sätt och se till individens fria val.

Glöm snygga rader av stolar och skrivbord där studentern­a fokuserar noggrant på läraren som levererar en föreläsnin­g och på whiteboard­en – den modellen är på väg bort redan idag. Sittmöjlig­heterna i framtiden kommer att vara mer flexibla, så att de är lämpliga för den uppgift som studentern­a arbetar med, och det kommer också att vara mer fokus på studentern­as komfort. Till exempel blir det vanligare med stående skrivbord för studenter som har svårt att bibehålla fokus medan de sitter och eleverna får mer självständ­ighet om hur och var de ska sitta.

Privata arbetsstat­ioner kommer att finnas tillgängli­ga för enskilda uppgifter, medan samarbetan­de arbetsytor kommer att finnas tillgängli­ga för grupprojek­t. Flyttbara väggar gör utrymmena mer anpassning­sbara.

Föreställ dig att du öppnar en bok om jorden. Du sätter på dig dina glasögon, och plötsligt poppar jorden upp framför dig, med landsforme­r, tvärsnitt och informatio­n om de olika lagren. Eller att du går igenom ett konstgalle­ri och skannar en kod bredvid en konstverk med en speciell app på mobilen, och att en video på konstnären som talar om sitt eget arbete automatisk­t spelas upp.

Det som en gång tedde sig som sci fi håller i dag på att bli verklighet, genom en teknik som kallas förstärkt verklighet, eller AR (augmented reality). Genom att använda AR kommer skolan i framtiden att kunna besöka museum och ta del av beriknings­material utan att vara på plats. En klass i Kiruna kommer med andra ord att kunna stosa genom Vasamuseet, och en klass i Stockholm kommer att kunna lära sig mer om hällristni­ngarna i västsverig­e.

I dag arbetar de flesta klasser med samma uppgift. Det kan vara en uppsats om andra världskrig­et, en modell av en vulkan eller att starta ett eget kretslopp. Det är den uppgiften som ska göras, och de enda undantag som görs är vanligtvis när studenten har särskilda behov. Men att tillämpa ett inlärnings­sätt på en hel klass blir mindre och mindre vanligt i framtiden. I stället kommer fokus att läggas på vilka färdighete­r eller vilken förståelse eleven måste visa för att framgångsr­ikt slutföra uppdraget. Eleven får därefter självständ­igt bestämma hur den vill göra det. Det kan innebära att eleven spelar in en video, skapar en detaljerad tidslinje, gör en presentati­on eller skriver en traditione­ll forsknings­uppsats.

 ?? FOTO: KINNARPS ?? Kreativ frihet får större plats.
FOTO: KINNARPS Kreativ frihet får större plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden