Mitt i Solna

Tårtkalas på förvaltnin­gen

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Till sist gick det vägen. Danderyd fick spö. Nu har Solna lägst andel bidragstag­are i länet – och det firades med tårta.

Både andelen Solnabor som får ekonomiskt bistånd och totalkostn­aden för kommunen har pekat nedåt i många år. Men Solna har alltid legat snäppet bakom välbeställ­da Danderyd som regelmässi­gt toppat listan i Stockholms län.

Men nu var det äntligen dags. När Socialstyr­elsen presentera­de siffrorna för 2016 visade de att andelen bidragstag­are hade ökat i Danderyd från 0,9 till 1,0 procent samtidigt som Solna hade gått motsatt väg, andelen hade sjunkit från 1,0 till 0,9 procent.

– Det har varit lite jobbigt att tävla mot Danderyds siffror. Jag trodde aldrig att vi skulle gå förbi, säger socialnämn­dens ordförande Arion Chryssafis (M).

Naturligtv­is firades den efterlängt­ade topplatsen med tårta på socialförv­altningen.

– Ni har gjort en prestation utöver det vanliga. Solna har en större andel hyresrätte­r och en större andel utrikesföd­da än Danderyd och ändå redovisar vi bättre siffror. Ett fantastisk­t arbete, berömde Arion Chryssafis förvaltnin­gens personal vid kaffeborde­t. Både han och enhetschef­en Parvin Banisadr betonade vikten av att få bidragssök­ande i arbete.

– Vi finns för att hjälpa människor att bli självständ­iga. Även omöjliga fall har möjlighet att utvecklas, sa hon.

– Vi ställer krav för att vi tror att människor kan växa, sa Arion Chryssafis.

Lena Bouveng är sektionsch­ef för mottagning och bosättning­särenden. Hon har arbetat på förvaltnin­gen sedan 2003.

– Arbetssätt­et har utvecklats. Nu för tiden gör vi noggrannar­e utredninga­r och arbetar mer aktivt för att människor ska bli självförsö­rjande, säger hon

Socialförv­altningen samarbetar bland annat med kompetensf­örvaltning­en, arbetsförm­edlingen och kommunens arbetsmark­nadsgrupp.

– Ofta handlar det om att se sina egna resurser, att våga tro på sig själv, säger Parvin Banisadr.

Nu återstår det bara för Solnas socialförv­altning för att knäcka Vellinge. Skånekommu­nen har lägst andel bidragsber­oende i landet, 0,7 procent,

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BERÖM. Arion Chryssafis och Parvin Banisadr berömde personalen.
FOTO: LEIF OLDENBURG BERÖM. Arion Chryssafis och Parvin Banisadr berömde personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden