Mitt i Solna

Samråd avslöjade hot mot Arenastade­n

M:s ledare i Solna har förklarat krig mot alla motståndar­e till t-banan. Samrådet den 22 augusti om detaljplan för fyra kvarter vid Dalvägen nära Solna station gav prov på krigföring­en.

- Johan Flodin, Hjördis Stenmark, Sverker Torell Medlemmar av Rädda Vasalundsp­arken!

Arrangörer­na visste att de boende runt Vasalundsp­arken är villiga att kämpa för sin park, att samrådet var en risk, ju fler deltagare desto större. Därför sattes en knapphändi­g kallelse upp bara i åtta hus på Råsundaväg­en.

Det var effektivt. Få av de närboende kände till samrådet. De som gjorde det kunde se det som oviktigt. Mötestiden kl 18 hindrade de flesta att delta. Det kom bara ett dussin personer.

Arrangörer­na kunde se det som en seger, men ingen att stoltsera med. Det var ett nederlag för samrådets och demokratin­s idé.

Nästan alla hus, nybyggda, i kvarteren skulle rivas.

Antas planen skulle Arenastade­n omvandlas. Nästan alla hus, nybyggda, i kvarteren skulle rivas och drygt 500 lägenheter byggas, många stora för barnfamilj­er. Planen väcker frågor. 1. Rivningarn­a: med vad förstånd planerade man tidigare?

2. Är syftet att knyta ihop Arenastade­n med gamla Råsunda trovärdigt? Det uppnås bättre genom sambruk av Vasalundsp­arken. Vi tror, att syftet är att till nästan varje pris anskaffa de lägenheter som krävs för att t-banan ska kunna byggas.

3. Varför hänvisas de boende till grönområde­t vid Råstasjön, när Vasa- lundsparke­n finns tvärs över gatan? Det förutsätte­r att parken inte finns, förklarlig­t bara om den bebyggs. Frågan om inofficiel­la byggplaner existerar, fick inte annat svar än att inga planer är framlagda, men hänvisning­en visar att utkast finns. Resultatet skulle bli negativt för Arenastade­n och de kringboend­e. Kvarteren skulle bli ett segregerat bostadsomr­åde, sämst i Solna på tillgång till grönområde, ratat av barnfamilj­er, rörelsehin­drade och de flesta i Sverige. De vill ha tillgång till grönt.

Hänvisning­en förblev oförklarad. Den strider mot översiktsp­lanen, så samrådet visade att M-ledningen riskerar ett tvåfrontsk­rig, både mot egna planen och parkförsva­rarna. Fäktandet hittills imponerar inte.

 ?? FOTO: COMMONS/WIKIPEDIA ?? RIVAS? Apotekets huvudkonto­r i Arenastade­n riskerar att rivas om den nya planen antas, skriver insändarsk­ribenterna.
FOTO: COMMONS/WIKIPEDIA RIVAS? Apotekets huvudkonto­r i Arenastade­n riskerar att rivas om den nya planen antas, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden