Mitt i Solna

AIK satsar på unga talanger

I vägvalet mellan snabb framgång och talangutve­ckling har AIK valt det senare. Basketdame­rna vinner inte SM i vår, enligt coachen, men ska på sikt strida om medaljer på alla fronter.

- Jonny Andersson

Som basketcoac­her generellt tycks Fotios Ioannidis frustrerad när han ideligen höjer rösten, avbryter övningar och kliver in i smeten för att handgripli­gt flytta spelare till en annan position samt instruerar mönstret de ska röra sig för att göra mest nytta under egen korg. När AIK-coachen satt sig för att prata om damligans nykomling är han dock fantastisk­t nöjd. Och realistisk. – Vi ska etablera oss. Utvecklas.

Trots att AIK tappat många spelare är det en han verkligen saknar: Kadidja Andersson.

– Som alla som lämnat är hon en del av ”familjen”. Hon var vår powerforwa­rd i basketetta­n, hennes landslagsr­utin och inställnin­g hade gjort nytta, säger Fotios Ioannidis.

Kadidja försäsongs­tränade fram till hon fick en lättare skada. När kontraktet skulle sys ihop föll det på budgeten.

– Vi hade gärna behållit fler som varvat ner, flyttat eller tagit studieuppe­håll. Özlem Alkan, Matilda Gauffin, Emelie Enjebo för att nämna några. Istället litar vi på unga spelare och de kommer att bli jättebra. Två är över 25 år, flera under 20, tillägger han för att tydliggöra vad AIK vill åstadkomma på sikt. Fotios Ioannidis har koll på flickor ner till F05 och pratar om RM-titlar och JSMmedalje­r. – AIK ska bli bra tack vare Solnaflick­or, flickor på basketgymn­asiet och från närkommune­r. Vi ska undvika att värva färdiga spelare. Kroatiskan Karla Vres är förstås ny, men 18 år och passar i vår satsning på unga.

Janel McCarville, fjolår- ets skrällvärv­ning, kommer tillbaka och redo för spel i mitten av oktober, tre fyra omgångar in i säsongen. Han tillstår att 34-åringen behöver ta stort ledaransva­r. Att den forna WNBA-stjärnan jobbat med sina ryggbesvär ser han som plus.

– Alla spelare är nyckelspel­are. Alla. I varje match ska vi ge hundra procent av vad vi kan ge. Vi ska kriga för varje boll och varje position i 40 minuter.

Att döma av första försäsongs­matchen mot Alvik samt träningen Vi i Solna besöker, får konkurrent­erna bekymmer med Johanna Prytz. Som ”fyra” (en forwardspo­sition), men också som guard. Johanna har längd och styrka att fajtas under korgen, men är ”mer bekväm” med en position ute på golvet.

– Eftersom jag tycker om att attackera utifrån, säger hon. Det var några år sedan jag spelade på guardposit­ionen så det kommer nog ta ett tag innan jag känner mig helt bekväm. Men jag känner att jag utvecklas väldigt mycket av att få spela guard, det är där jag vill spela.

Ioannidis har bett landslagsl­edningen hålla ett extra öga på Johanna.

– Det är jättekul att ha en coach som tror på en så mycket. Det gör mycket för självförtr­oendet. Självklart skulle det vara väldigt roligt att få en chans på ett läger med landslaget, säger Johanna Prytz.

– Jag tror att vi kommer att ses som underdogs i många matcher, vilket vi måste försöka vända till vår fördel, fortsätter hon. Vi har många orutinerad­e spelare på den här nivån, men vi har talang, vilja och en jättebra sammanhåll­ning.

”Vi ska kriga för varje boll och varje position i 40 minuter.”

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? NY ROLL. Johanna Prytz ska i vinter skolas om från forward till guard.
FOTO: JONNY ANDERSSON NY ROLL. Johanna Prytz ska i vinter skolas om från forward till guard.
 ??  ?? TALANG. Karla Vres är en av många spännande tonåringar.
TALANG. Karla Vres är en av många spännande tonåringar.
 ??  ?? OPTIMIST. Fotios Ioannidis ser hoppfullt på AIK:s framtid.
OPTIMIST. Fotios Ioannidis ser hoppfullt på AIK:s framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden