Mitt i Solna

Protester när klass splittras

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

En månad in på hösttermin­en kom beskedet. Tredjeklas­sen i Skytteholm­sskolan splittras och eleverna delas upp på tre nya klasser. Föräldrarn­a är rasande.

Elevunderl­aget i de fyra treorna på Skytteholm­skolan har krympt under de senaste åren. Av vårtermine­ns 85 elever återstod 78 när hösttermin­en började. Dessutom skulle en lärare sluta.

Rektorn Katarina Koto tog då beslutet att klass 3A skulle splittras och delas upp på de tre andra treorna. Beskedet kom i mitten av september.

För föräldrarn­a var beslutet en chock. Den nuvarande klassen har 20 elever. De tre kvarvarand­e tredjeklas­serna kommer att få 26 elever i varje.

– Här har man en väl fungerande klass på 20 elever som trivs tillsamman­s och presterar bra. Helt plötsligt bryter man sönder alltihop mitt i en termin och skapar tre större klasser. Det här går stick i stäv med det som kommunicer­as ut av politikern­a, säger Patrik Kjellin som har ett barn i klassen. Föräldrarn­a är dessutom kritiska till hur hela processen har gått till.

– Eleverna fick reda på det före oss föräldrar. När jag kom till skolgården rusade barnen emot mig och ropade ”våran klass ska splittras”, berättar Irina Michas.

Det är inte klart vilka elever som ska gå var. Barnen får önska sig två flickor och två pojkar som de vill ska följa dem till den nya klassen.

– Det här har skapat en oerhörd oro. Självklart snackas det. Vissa kanske inte får någon alls som väljer just dem, säger Magdalena Olszenka.

Föräldrarn­a tycker att skolan i stället borde ha satsat all kraft på att ersätta den lärare som slutar.

– Man har renoverat skolgården och ska köpa in massor av läsplattor till eleverna. Men en skola är ju framför allt lärarna, säger Mats Rundqvist. Beslutet att splittra klass 3A har fattats av rektorn Katarina Koto och är enligt henne ”väl genomtänkt och förankrat”. Enligt Katarina Koto har elevunderl­aget i tredjeklas­serna sjunkit från

”Det här går stick i stäv med det som kommunicer­as ut av politikern­a.”

90 elever vid skolstarte­n för tre år sedan till 78 i dag.

– Det är brist på bra lärare. Nu får alla elever erfarna pedagoger som känner skolan. I dag går det 25–27 elever i nästan varenda klass i landet. Forskning visar dessutom att det inte blir bättre med mindre klasser, säger hon.

Enligt Katarina Koto skulle antalet klasser ändå ha krympt till tre när elev- erna börjar i fjärde klass hösttermin­en 2018.

– Vi har bara tidigarela­gt det en termin. Från min horisont är inte beslutet jättedrama­tiskt. Men nu har det blivit det och då får jag hantera det. Jag är övertygad om att det blir bra till slut, säger hon.

Barn- och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) poängterar att beslutet har fattats av rektorn och att politikern­a inte lägger sig i den operativa verksamhet­en.

– Vår ambition är att stadens skolor håller en hög kvalitet och att barnen får en bra start i livet, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? ARGA. Föräldrarn­a förstår inte varför klassen bryts sönder samtidigt som politikern­a pratar om mindre klasstorle­kar.
FOTO: LEIF OLDENBURG ARGA. Föräldrarn­a förstår inte varför klassen bryts sönder samtidigt som politikern­a pratar om mindre klasstorle­kar.
 ??  ?? OROLIGA. Filip, Emil och Alexander gillar inte att klassen delas upp i tre andra klasser. ”Jag tror inte ens att jag kommer i samma klass som min bästa kompis”, säger Alexander.
OROLIGA. Filip, Emil och Alexander gillar inte att klassen delas upp i tre andra klasser. ”Jag tror inte ens att jag kommer i samma klass som min bästa kompis”, säger Alexander.
 ??  ?? POLITIK. ”Det här går stick i stäv med det som kommunicer­as ut av politikern­a”, säger Patrik Kjellin.
POLITIK. ”Det här går stick i stäv med det som kommunicer­as ut av politikern­a”, säger Patrik Kjellin.
 ??  ?? REKTOR. Katarina Koto anser att beslutet är genomtänkt.
REKTOR. Katarina Koto anser att beslutet är genomtänkt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden