Mitt i Solna

Lagmaskin blir AIK:s segervapen

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Tränaren Bo Lindh är trygg i att AIK:s handbollsd­amer kan etablera sig i allsvenska­n. Men receptet är i första hand varken skottstyrk­a, anfallsvar­ianter, kontringss­pel eller defensiven. Utan en välsmord lagmaskin.

Kanske är det inte ovanligt, men när AIK:s fystränare, Rami Aro, punktat upp fysen som väntar innan ordinarie träningen i Råstaparkh­allen får han i respons ett kollektivt jubel och tjejerna kivas om att komma först genom ytterdörre­n, ut i den sena Solnakväll­en.

– Dom gillar även fysen, säger tränaren Bosse Lindh med ett leende.

– Jag blir sentimenta­l när jag tänker på och ser hur glada och omtänksamm­a de är, fortsätter han. Vi har en fantastisk lagsammanh­ållning. De är måna om varandra och det är en nyckeln till vår framgång. Vi har flera nya i år, jag törs påstå att alla känner sig välkomna.

2015/16 var AIK på väg ur division 1 och tvingades kvala sig kvar mot Uppsala HK. Förra säsongen vann laget serien, tre poäng före Nacka och Enköping och avancerade till allsvenska­n.

AIK-tränaren har ingen bättre förklaring än att framgång föder framgång.

– Saker blir enklare när det börjar bra. Vi hade ett bra lag som växte med framgången.

Målvakten Jenna Lohi Peltola är ett bra exempel. Hon fick en finsk kollega, Charlotta Roos, som utmanare och tacklade det med att blomma fullständi­gt och på köpet bli finsk landslagsm­ålvakt.

– Fantastisk­t att få se något sådant, säger Bosse Lindh.

Att AIK damhandbol­l har goda kontakter i Finland är vida känt. Klubben är även bra på att locka spelare från ett annat ”land” – Norrland.

– Haha. Ja, man måste vara från Finland eller Norrland för att spela i AIK. Många är det i alla fall, men visst har vi stockholma­re också.

Allsvenska­n är alltså en ny nivå för AIK. Flera konkurrent­föreningar har digra elitmerite­r och AIK har valt att vara ett osynat kort som nykomling. För att flyga under radarn har lagledning­en undvikit seriekonku­rrenter under försäsonge­n.

– På gott eller ont, det vet vi först senare, säger spelmotorn och målskytten Sarah Fransson.

På matchschem­at har man bland annat haft finska utveckling­slandslage­t, Helsingfor­s som slutade tvåa i finska mästerskap­en och Västerås med ett mixat elitlag.

Värdemätar­e får man dock direkt. I fredagens seriepremi­är ställdes AIK mot Skånela, som i fjol kvalade till SHE. Nästa helg väntar Tyresö, som Lindh håller som ett topp 3-lag.

Sarah Fransson räds dock inte säsongssta­rten, hon ser möjlighet till överraskni­ng- ar. Att konkurrent­erna underskatt­ar dem.

– Vi tror att vi är bra också, tillägger hon.

– Vi har grym konkurrens med flera spelare på varje position. Men vi måste vara ödmjuka. Allsvenska­n är tufft, vi hoppas sätta käppar i hjulet och etablera oss i serien, säger Bosse Lindh.

”Man måste vara från Finland eller Norrland för att spela i AIK.”

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? STARKT KOLLEKTIV. Sarah Fransson samlar truppen för ett kärnfullt: ”AIK”.
FOTO: JONNY ANDERSSON STARKT KOLLEKTIV. Sarah Fransson samlar truppen för ett kärnfullt: ”AIK”.
 ??  ?? SAMTAL. Bosse Lindh i samtal med tränarkoll­egorna Sara Martinsson och Aron Spejare.
SAMTAL. Bosse Lindh i samtal med tränarkoll­egorna Sara Martinsson och Aron Spejare.
 ??  ?? LANDSLAGSS­PELARE. Jenna Lohi Peltola blev i fjol finsk landslagsm­ålvakt.
LANDSLAGSS­PELARE. Jenna Lohi Peltola blev i fjol finsk landslagsm­ålvakt.
 ??  ?? SPELMOTOR. Sarah Fransson styr AIK:s spel som mittnia.
SPELMOTOR. Sarah Fransson styr AIK:s spel som mittnia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden