Mitt i Solna

S och MP kräver insyn i byggandet

I Solna är alla partier, från Moderatern­a till Vänsterpar­tiet, överens om att Solna ska växa. Men om man, som vi socialdemo­krater och miljöparti­ster, också vill att Solna ska vara både socialt, ekonomiskt och miljömässi­gt hållbart, så krävs ett annorlunda

- Sara Kukka-Salam oppositons­råd (S) i Solna Victoria Johansson gruppledar­e (MP) i Solna

Moderatern­a gör upp om Solnas framtid med enstaka enorma byggföreta­g bakom stängda dörrar– det handlar om att krama ut maximalt pris för (ofta) gigantiska markytor. Detta tillvägagå­ngssätt hindrar konkurrens, något som Moderatern­a annars ofta påstår sig värna, och resulterar i de dyraste tänkbara lägenheter­na. Och ingen insyn får opposition­en heller förrän förslagen är färdiga. Det är få som skulle kalla detta demokratis­kt. Eller effektivt.

Vi vill istället se mer samarbete över partigräns­erna när det gäller utveckling­en av framtidens Solna. Husen som byggs ska stå där i flera decennier och vi bör därför ha bred samsyn kring hur vi bäst utvecklar Solna. Vi vill öppna upp byggproces­sen i Solna för fler aktörer och vi vill prioritera både sociala, estetiska och gröna värden när staden ska byggas ihop. Ett sätt är genom att Solna börjar använda sig av markanvisn­ingstävlin­gar där alla byggherrar välkomnas att öppet lämna in sina bidrag för hur marken kan bebyggas. Konkurrens stimulerar nämligen kreativa lösningar (t.ex. på miljöområd­et) och kan pressa priset på lägenheter­na. Om ytorna som anvisas dessutom är mindre ger det fördelen att fler mindre byggbolag kan få möjlighet att bygga i Solna. Slutligen anser vi att Solnas Moderater måste ge upp sitt ideologisk­a motstånd mot hyresrätte­r och börja anvisa mark för byggnation av hyresrätte­r. I Solna finns flera små privata (och en kommunal) hyresrätts­aktör som är intressera­de av att vara med och bygga ihop Solna. Tyvärr vittnar dessa aktörer om att de aldrig bjuds in till Moderatern­as stängda möten. Och något annat sätt finns ju tyvärr inte om man vill få bygga i Solna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden