Mitt i Solna

Persiska grytor i Råsunda

Restaurang Kolbeh, Råsundaväg­en 158 Det persiska köket är på väg att ta ordentlig plats i Solna. Bara under det senaste året har Lunchpatru­llen testat tre nya restaurang­er med rötter i den iranska mattraditi­onen.

- Lunchpatru­llen

Långt bort på Råsundaväg­en, bortom Filmstaden mot Sundbyberg, ligger Kolbeh. Lokalen är ganska liten och känns väldigt mycket som en kvarterskr­og. Vilket det kanske också är. Kolbeh har nämligen fullständi­ga rättighete­r och är öppet till 22 varje kväll.

Hur som helst är det intimt och småmysigt även vid lunchtid. Menyn är stå- ende med sex rätter med tonvikt på spett och olika grytor. Allting serveras tillsamman­s med det typiska långkornig­a persiska riset, som är fluffigare och inte lika klibbigt som det sydostasia­tiska jasminrise­t.

Riset toppas med olika kryddor, på Kolbeh används saffran som dessutom ger riset en vacker färg. Till spetten serveras även pommes frites som alternativ för den som sitter fast i västerländ­ska matvanor.

Vid det första besöket valde patrullen khoreshte gheymeh, en köttgryta med gula linser som självklart serverades med ris. Den smakade mycket bra och vi blev ordentligt mätta.

Nästa gång var vi lite mer traditione­lla och bestämde oss för kobideh, lammspett med grillad tomat. Två välgrillad­e spett fräscht serverade utan kaloririka såser.

På Restaurang Kolbeh serveras också något som i alla fall Lunchpatru­llen inte har stött på tidigare: persiska pizzor från 95 kronor och upp till 199 kronor beroende på storlek och ingrediens­er et får bli nästa gång.

 ?? FOTO: LUNCHPATRU­LLEN ?? INTIMT. Restaurang Kolbeh är litet och ger intryck av att vara en kvarterskr­og.
FOTO: LUNCHPATRU­LLEN INTIMT. Restaurang Kolbeh är litet och ger intryck av att vara en kvarterskr­og.
 ??  ?? FRÄSCHT. Två grillade lammspett.
FRÄSCHT. Två grillade lammspett.
 ??  ?? MÄTTANDE. Gryta med linser.
MÄTTANDE. Gryta med linser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden