Mitt i Solna

Vem är värst i grannskape­t?

Röker du på balkongen? Ställer du sopor i trappuppgå­ngen och använder du hälarna när du traskar över golvet? Då finns risken att dina grannar suckar när de ser dig.

-

Att bo nära inpå andra människor är inte alltid en dans på rosor, och i hyresrätte­r är det inte ovanligt att det finns en granne som får de andra att gnissla tänder.

I en undersökni­ng från HSB Göteborg har svenskarna avslöjat vad de retar sig på hos sina grannar. Grannar som röker på balkongen eller ut genom fönstret är det största irritation­smomentet, tätt följt av hög musik som ljuder över grannskape­t.

På tredje plats följer en lite mer oväntad punkt; grannar som inte hälsar i trappen eller på gården.

Sandra Mellgård Davis, socionom på HSBs boendesoci­ala trygghetst­jänst Nabo, menar att de flesta grannrelat­erade problem är relativt enkla att lösa:

– Min upplevelse är att de flesta vill vara en god granne. De som stör andra är ofta inte ens medvetna om att deras beteende väcker irritation. Ibland kan det kännas olustigt att ta upp sådana här saker med en granne, men att prata med varandra och ha en kommunikat­ion med sina grannar räcker i de flesta fall väldigt långt, säger Sandra Mellgård Davis. Att visa ömsesidig respekt och förståelse, en slags ba- lans mellan hänsyn och tolerans, är viktigt för grannsämja­n. Och att acceptera att vissa ljud kommer höras.

– Har din granne småbarn? Då kanske du får räkna med lite gråt och dunsar på dagtid. Men att försöka lösa problemen är viktigt. Osämja mellan grannar är inte bra för hälsan, det visar forskning, och en god relation med grannarna kan ge väldigt mycket tillbaka. HSB har flera exempel på att en god granne kan bli en vän för livet, säger Sandra Mellgård Davis. Det vi stör oss allra minst på är grannar som går omkring nakna fast de har insyn. Så få som en procent upplever lättklädda grannar i fönstren som ett problem.

Och trots att störningsm­omenten kan vara många när många ska samsas i en byggnad så anger 37 procent att de inte stör sig på något alls.

– Visst finns det beteenden som kan upplevas irriterand­e och som man kan förstå att människor retar sig på. Men svenskarna verkar ändå vara riktigt bra och respektful­la grannar över lag, avslutar Sandra Mellgård Davis.

 ?? FOTO: IKEA ?? PRATA. Att kommunicer­a är det smidigaste sättet att komma överens med sina grannar.
FOTO: IKEA PRATA. Att kommunicer­a är det smidigaste sättet att komma överens med sina grannar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden