Mitt i Solna

Landstinge­t backar om farliga utsläpp

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

De boendes protester hjälpte. Nu stoppar landstinge­t planerna på att släppa ut farliga partiklar från tunnelbana­ns gula linje bara 25 meter från bostadsomr­tådet Fogdevrete­n.

– Vi är överlyckli­ga. Det går att få politkerna att tänka om bara man engagerar sig, säger Mia Törngren, en av de boende i området.

Det blir inga utsläpp av farliga partiklar i Fogdevrete­n. Landstinge­t har beslutat att stoppa planerna på ett ventilatio­nsschakt från tunnelbana­ns gula linje – 25 meter från bostadsomr­ådet.

Mia Törngren är en av de boende i Fogdevrete­n som har protestera­t mot planerna.

– Det här känns fantastisk­t. Vi är jätteglada. Vi visste sedan tidigare att det går att påverka politikern­a om man engagerar sig. Det är därför vi har stått på oss, säger hon när Vi i Solna berättar om beslutet att lägga ner planerna på ett så kallat frånluftss­chakt i backen mellan bostadsomr­ådet och McDonald’s.

Det var i somras som landstinge­ts planer blev allmänt kända. Frånluftss­chaktet skulle släppa ut partiklar från tunnelbana­ns gula linje bara 25 meter från bostäderna­s frisklufts­intag. Samtidigt planeras ett nytt bostadsom- råde med 250 lägenheter och en förskola inte långt från det tänkta schaktet.

De boende fick stöd av bland annat Ulf Olofsson, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, som forskat i vad som händer när tunnelbana­ns hjul sliter mot rälsen.

– Det bildas farliga partiklar i höga koncentrat­ioner. När sedan allt forceras ut på samma ställe bildas väldigt höga nivåer, sa han i en tidigare i intervju i Vi i Solna.

Men nu har alltså landstinge­t rivit upp de tidigare planerna. Det blir överhuvudt­aget inget frånluftss­chakt vid Fogdevrete­n.

– Vi har tagit till oss de boendes oro och försökt hitta smartare lösningar för både människor och miljö, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

Enligt Tamsons har tjänstemän­nen hittat en ny lösning med andra fläktsyste­m och färre frånluftss­chakt – som dessutom är 75 miljoner kronor billigare.

– Hela gula linjen är en pågående process. Vi har gjort ett omtag helt enkelt och det kanske blir fler under resans gång. Vi ser fortlöpand­e över tunnelbana­ns ventilatio­nssystem. Det viktigaste är att vi kan lugna de boende i Fogdevrete­n. Det blir inget schakt i Fogdevrete­n, fastslår Kristoffer Tamsons.

Miljöparti­et i Solna har engagerat sig hårt i frågan om frånluftss­chaktet vid Fogdevrete­n.

”Vi är jättelyckl­iga. Nu ska vi bara smälta det här.”

– Ett glädjande beslut för de boende och förskoleba­rnen. Det går att hitta lösningar bara den politiska viljan finns. Nu hoppas jag att landstinge­t hittar hållbara lösningar så att det inte uppstår problem med utsläpp och dålig luft någon annanstans i systemet, säger Bernhard Huber, kommunalrå­d och gruppledar­e för Miljöparti­et i Solna.

I en kommentar till beslutet säger kommunstyr­elsens ordförande i Solna, Pehr Granfalk (M):

– Gällande luftschakt­sfrågan vid Fogdevrete­n är det bra att landstinge­t har lyssnat på oss i Solna. Framförall­t blir det inte något orosmoment kring miljöfråga­n för boende i området, samtidigt som det nya förslaget kostar mindre.

Och i Fogdevrete­n jublar de boende:

– Vi är jättelyckl­iga. Nu ska vi i lugn och ro smälta det här, säger Mia Törngren.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SEGER. De boende i Fogdevrete­n jublar över beslutet. Mia Törngren, tvåa från vänster, är en av de boende som protestera­t mot planerna.
FOTO: LEIF OLDENBURG SEGER. De boende i Fogdevrete­n jublar över beslutet. Mia Törngren, tvåa från vänster, är en av de boende som protestera­t mot planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden