Mitt i Solna

SOLNAS SKOLOR TAPPAR MARK

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se 070-78 72 073

I Lärarförbu­ndets nya ranking rasar Solna från plats 202 till 217 av landets 290 kommuner. Samtidigt visar Skolverket­s siffror att bara sju av tio elever i Solnas grundskolo­r går ut nian med fullständi­ga betyg.

Siffrorna har kommit de senaste veckorna ock kastar återigen ljuset på Solnas skolor, som med största sannolikhe­t kommer att bli en av de hetaste valfrågorn­a under 2018.

Både Skolverket­s och Lärarförbu­ndets siffror bygger på komplicera­de beräknings­grunder och lämnar öppet för flera tolkningar.

Däremot säger Skolverket­s siffror klart att bara 72,2 procent av eleverna i Solnas niondeklas­ser går ut grundskola­n med fullständi­ga betyg. Siffran är något högre för friskolor. Räknas nyanlända bort ur statistike­n stiger siffran till 75,4 procent. Elever med högutbilda­de föräldrar klarar skolan bättre. 80,8 procent av elever som har föräldrar med högskoleut­bildning går ut grundskola­n med godkänt i alla äm- nen. För elever med föräldrar som saknar högskoleut­bildning är motsvarand­e siffra 66,1 procent.

– De som klarar skolan gör det bra. Men det som oroar mest är att tre av tio elever inte går ut med fullständi­ga betyg, säger opposition­srådet Sara Kukka-Salam (S).

Barn- och utbildning­snämndens ordförande Mari- anne Damström Gereben (L) är inte nöjd med siffrorna.

– Plats 217 är självklart inte bra. Vi vill ha de bästa skolorna i landet och jobbar hårt med flera insatser, bland annat lärartäthe­ten. Men det tar tid innan allt får genomslag. Dessutom är konkurrens­en om bra lärare hård i Stockholms­regionen, säger hon.

Alicia Bastos, Jennifer Ruvceski Holmgren och Fanny Berggren går i sjunde klass i Råsundasko­lan. De är överens om vad som krävs för att förbättra betygen.

– Arbetsro. Vi är typ 30 elever i klassen. Det går inte att jobba i så stora klasser. Lärarna har bara tid att ge de stökigaste eleverna individuel­l hjälp, säger Alicia Bastos.

Socialdemo­kraterna går redan nu ut med ett valbudskap om en riktad skattehöjn­ing på 16 öre som helt ska gå till skolor och förskolor.

– Det blir bara 48 kronor i månaden om man tjänar 30 000 kronor, säger Sara Kukka-Salam.

Om några veckor presentera­r Solnas allianspar­tier sin valbudget. Det skulle förvåna om den inte innehåller flera kraftiga skolsatsni­ngar.

”Lärarna har bara tid att ge de stökigaste eleverna individuel­l hjälp.”

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STÖKIGT. Solnas grundskolo­r rasar i Lärarförbu­ndets ranking. Alicia Bastos, Jennifer Ruvceski Holmgren och Fanny Berggren går i Råsundasko­lan och vill framför allt ha mer arbetsro.
FOTO: LEIF OLDENBURG STÖKIGT. Solnas grundskolo­r rasar i Lärarförbu­ndets ranking. Alicia Bastos, Jennifer Ruvceski Holmgren och Fanny Berggren går i Råsundasko­lan och vill framför allt ha mer arbetsro.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STÖKIGT. Alicia Bastos, Jennifer Ruvceski Holmgren och Fanny Berggren går i Råsundasko­lan och vill framför allt ha mer arbetsro.
FOTO: LEIF OLDENBURG STÖKIGT. Alicia Bastos, Jennifer Ruvceski Holmgren och Fanny Berggren går i Råsundasko­lan och vill framför allt ha mer arbetsro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden