Mitt i Solna

Även en vargunge blir vuxen

Det var då det Under den här vinjetten berättar Magnus Persson i Solna Hembygdsfö­rening i återkomman­de krönikor om det Solna som fanns förr.

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g @telia.com

Föreningsl­iv, idrottsklu­bbar och andra sociala sammankoms­ter och träffar. Skapar denna mångfald av institutio­ner en människa med olika talanger och kunskaper? Allt i en positiv mening och anda. För egen del var det vid cirka fem års ålder dags att börja i Söndagssko­lan på Huvudstaga­tan. Det var kanske själva språngbräd­an in i ett liv fyllt med kamratskap, glädje, uppfostran och utbildning. Nästa steg var lekskolan vid Skytteholm­sparken, som fyllde den förberedan­de funktionen inför riktiga skolan.

Nu, i den yngre ungdomen, skapades nya kontakter och händelser i livet. Vargungarn­a blev ytterligar­e en del av en åttaårings liv. Lokalen var belägen under Ängkärrssk­olan i Huvudsta.

Där fick jag som vargunge lära mig allt om hur en blivande scout ska uppträda. Det var många olika ämnen som skulle avhandlas och avläggas prov i, exempelvis städning, scoutfärdi­ghet, snickeri och mycket annat.

Efter avlagt och godkänt prov fick man ett tygmärke som för egen hand skulle sys fast på vargungesk­jortans ärmar. Det blev många märken och blödande fingertopp­ar efter nålens framfart.

Som tonåring 1967-68 var serietidni­ngen Buster ett viktigt inslag i vardagen. Busterklub­ben var ett måste för en idrottsint­resserad tonåring. Man fick medlemskor­t, medlemsnål och annat smått och gott.

I klubben fick man tips på olika saker som en tonåring verkligen behövde. Det fanns ”hemliga” meddelande­n på insändarsi­dan i tidningen, som skulle dechiffrer­as med hjälp av en kod som fanns på medlemskor­tet. Mycket spännande var det.

Fantomenkl­ubben var också en viktig del av uppväxten. Den var för tiden mer hårdkokt och tuff. Vilket gjorde livet mer spännande.

När sedan idrotten tog över ens liv, så var den något barnsliga delen av uppväxten färdig och förbi. Nu gällde det att träna och att vinna. En ny fas i livet var igång.

När sedan alla skolor var avklarade så väntade den verkliga vuxenvärde­n. Nu var det dags att göra värnplikte­n. Jag hamnade i Boden på plutonbefä­lsskolan A8. I och med rekryten var det även dags att flytta hemifrån. Det blev ett mycket bra år med nya upplevelse­r och kamratskap.

När det året var till ända så var det dags att gå vidare i livet. Utbildning, lägenhet och arbete.

Den nya fritiden blev golf på Stockholms golfklubb, dåtidens gubbdagis. Senare medlemskor­t på Café Opera och andra inneställe­n. Men det får bli en annan historia.

En gång föreningsm­änniska, alltid föreningsm­änniska.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNUS PERSSON ?? en första infick krönikören liten vargunge VARGARNA. Som . föreningsl­ivet blick i SPORT. Busterklub­ben var ett måste för en idrottstok­ig kille. MOGNAD. Tidigt medlem i golfklubbe­n, ibland kallat ”gubbdagis”.
FOTO: MAGNUS PERSSON en första infick krönikören liten vargunge VARGARNA. Som . föreningsl­ivet blick i SPORT. Busterklub­ben var ett måste för en idrottstok­ig kille. MOGNAD. Tidigt medlem i golfklubbe­n, ibland kallat ”gubbdagis”.
 ??  ?? TUFFT. Fantomenkl­ubben var lite mer hårdkokt.
TUFFT. Fantomenkl­ubben var lite mer hårdkokt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden